Cei mai buni chirurgi din România îşi „ascut“ bisturiele la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşul de pe Bega se desfăşoară în aceste zile Congresul Naţional de Chirurgie 2012. Evenimentul se află la ediţia cu numărul 26 şi este găzduit pentru prima oară de Timişoara, începând de miercuri şi până vineri.

Congresul iniţiat de Societatea Română de Chirurgie este, în esenţă, un schimb de experienţă între cadre medicale din România şi nu numai, şi se desfăşoară o dată la doi ani. Pe lângă cursuri, seminarii, prezentarea unor lucrări ştiinţifice şi alte activităţi, din eveniment face parte şi o expoziţie de aparatură medicală, la care participă 28 de firme.

„Nu ne aşteptăm la salturi spectaculoase în medicină în urma acestor congrese. Progresul se face aproape întotdeauna cu paşi mărunţi. Ceea ce ne dorim noi este ca idei care acum sunt îndrăzneţe să poată deveni adevăruri curente peste câţiva ani“, a spus doctor Eugen Brătucu, preşedintele ales al Societăţii Române de Chirurgie.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă chirurgii în România este înnoirea aparaturii de diagnosticare, în mare parte trecută de nivelul maxim de uzură. Bugetul redus primit de la stat abia reuşeşte să menţină unităţile spitaliceşti pe linia de plutire, iar banii europeni sunt o ţintă foarte greu de atins.

„Orice congres la care participă peste 1.000 de oameni este o experienţă pozitivă, însă fără sprijin nu poţi progresa, iar în ultimii ani sistemul medical din România a fost într-o stare foarte proastă, financiar vorbind“, a declarat profesorul Mircea Beuran, şeful secţiei de Urgenţe de la Spitalul „Floreasca“ din Bucureşti.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

image

„E greu pentru un spital să obţină fonduri europene, pentru că una dintre primele condiţii în dosar este situaţia financiară. Nu eşti eligibil dacă ai datorii la stat şi cred că toate spitalele din România au. În al doilea rând, trebuie să există partea de cofinanţare, unde ne lovim din nou de problema fondurilor. Unele centre medicale private au reuşit, însă pentru un spital de stat este aproape imposibil“, a spus Fulger Lazăr, şeful Clinicii II Chirurgie de la Spitalul Judeţean din Timişoara.

La congres participă un număr impresionant de cadre medicale, din România, dar şi din străinătate. „Sunt aproximativ 1.300 de participanţi înscrişi, chirurgi, rezidenţi, dar şi studenţi“, a spus doctorul Fulger Lazăr, preşedintele comitetului local de organizare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite