Omul de afaceri, fost securist, care a revendicat staţiunea Buziaş, a fost dat în urmărire internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tânjală. FOTO: redesteptarea.ro
Mihai Tânjală. FOTO: redesteptarea.ro

Mihai Tânjală, care a fost mandatat de moştenitorii lui Jacob Muschong, industriaşul care a ridicat Băile Buziaş, să le revendice proprietăţile, a fost dat în urmărire internaţională de către Poliţia Română.

Mihai Tânjală a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate a unor active. Anul trecut acesta a fost condamnat de către magistraţii bucureşteni la cinci ani de închisoare, însă autorităţile nu au mai dat de urma lui. "Mihai Tânjală are de executat cinci ani de închisoare şi a fost dat în urmărire generală în luna decembrie a anului trecut, iar la sfârşitul lunii mai a fost dat în urmărire internaţională", a declarat Livia Săplăcan, specialist comunicare în cadrul DNA, citată de cotidianul lugojean "Redeşteptarea".

În calitate de administrator al unei fostei Întreprinderi de Construcţii şi Utilaje Grele Giurgiu, acesta a vândut, către firme pe care le controla, două active ale societăţii la valori mult mai mici faţă de preţul real al pieţei. Ulterior, activele au fost vândute la preţul pieţei, iar anchetatorii au stabilit că Tânjală ar fi obţinut 500.000 de euro din această inginerie.

Fost ofiţer de Securitate înainte de Revoluţie, Mihai Tânjală a ajuns în Banat la jumătatea anilor '90, când a intrat şi în Parlament, din partea PDSR, înlocuindu-l pe alesul din Mehedinţi, Nicolae Şerdin. În Lugoj, strănepoata lui Jacob Muschong, Margareta Wening, l-a mandatat să revendice de la statul român fostele proprietăţi ale industriaşului.

Jacob Muschong s-a născut în 1868 la Kikinda, în Banatul Sârbesc, într-o familie cu tradiţie în producţia de cărămidă. După căsătoria cu fiic aunui magnat german al cărămizii, Muschong şi soţia înfiinţează, la Lugoj, în 1888, o fabrică de cărămizi şi, treptat, devine cel mai mare producător din actuaala zonă DKMT (Dunăre - Criş - Mureş - Tisa), deschizând alte fabrici şi cumpărându-le pe ale concurenţilor.

După Unirea de la 1918, autorităţile române îl hărţuiesc constant pe Jacob Muschong, considerând că industriaşul se opune dezvoltării capitalului românesc. Proprietăţile din Banat ale familiei, printre care şi parcul din Buziaş, dar şi aproape întrega staţiune balneară, au fost naţionalizate în 1948.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite