Timişorencele, în topul clienţilor din librării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beletristica internaţională şi ghidurile sunt cele mai cumpărate cărţi din librării. Femeile sunt cele care dau cei mai mulţi bani. Deşi este vară, pragurile librăriilor din Timişoara sunt în continuare trecute, ce-i drept de mai puţine ori pe zi.

Timişorenii nu se omoară cu lectura pe timp de vară. Librarii spun că s-au obişnuit ca, în timpul concediului, vânzările să scadă semnificativ, cu ore întregi în care nu păşeşte niciun client în librărie. Cele mai citite cărţi din această perioadă rămân însă operele consacrate la nivel internaţional. Elisa Ţene este studentă la Filologie şi spune că citeşte tot ce îi cade în mână în ceea ce priveşte literatura internaţională.

„Citesc o carte pe săptămână. Cam tot ce îmi pică în mână, de la bestseller-uri şi până la literatură internaţională sau romane cu o intrigă care mă prinde”, a mărturist tânăra. De altfel, librarii spun că femeile sunt cele care le salvează afacerea pe timpul verii, întrucât trec cel mai des pe la librărie, pentru a răsfoi o carte nouă. „Noi suntem deja obişnuiţi că, în perioada verii, vânzările scad. Este şi normal, toată lumea e plecată sau îşi plănuieşte vacanţa. Cel mai bine se vând cărţile intens mediatizate la nivel internaţional”, a explicat Cristian Hîrjoi, librar din Timişoara. Acesta spune că femeile vin mult mai des la librărie decât bărbaţii, fiind mai atrase de segmentul romantic al romanelor, dar şi de cărţile care urmează a fi ecranizate.Â

Cititori fideli

Librarii timişoreni mai spun că media vârstei de cititori se ridică undeva peste 30 de ani, în timp ce majoritatea liceenilor şi a studenţilor vin să îşi procure doar lecturile impuse de la unităţile de învăţământ. „Prea rar vin tinerii. În general, cititorii fideli sunt cei de peste 30 de ani”, a explicat librarul Silvia Lepădat. Aceasta spune că un segment foarte bine vândut îl reprezintă cărţile motivaţionale sau care îi învaţă pe timişoreni cum să îşi sporească veniturile.

„Am vândut foarte bine, în ultima vreme «Cum să îţi sporeşti IQ-ul financiar». Genul acesta de cărţi prinde foarte bine, pe lângă sfaturile legate de preparate culinare. Un alt gen pe care îl preferă timişorenii sunt sfaturile legate de nutriţie şi diete. Desigur, femeile sunt cele care sunt exclusiv procupate de acest aspect”, a explicat Silvia.

Timişorenii nu cumpără cărţi numai din pasiune. O mare parte a cărţilor vândute în librării sunt destinate copiilor şi reprezintă lecturile impuse pe timpul verii. Bărbaţii preferă în schimb romanele poliţiste şi îşi cumpără, în general, cărţi tehnice, au precizat librarii timişoreni.

Dacă e la promoţie, se cumpără orice


Dincolo de preferinţe, timişorenii mai au un criteriu după care îşi aleg cărţile pe timp de vară – preţul sau ofertele avantajoase. „Dacă oferim cărţi la promoţie, se cumpără mai orice. Majoritatea nici nu se mai uită la ce cumpără, atât timp cât primesc trei cărţi la un preţ minimal”, a explicat librarul Cristian Hârjoi. „Sezonul de concediu are şi avantaje. La noi se vând ghidurile ca pâinea caldă”, a adaugat şi Lucia Spuză.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite