SCANDAL ÎN BISERICĂ: Un preot din Timiş este acuzat că a furat lemn de 40.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Zisu, părinte paroh în satul Coşteiu de Sus din comuna Margina, este învinovăţit că a tăiat ilegal din pădurea bisericii. Paguba a fost estimată de un fost pădurar care a numărat cel puţin 70 de arbori dispăruţi în valoare de aproximativ 40.000 de lei.

Totul a început când localnicii din Coşteiu le-au spus consilierilor parohiali că numeroşi arbori s-au „evaporat” fără explicaţie şi, mai grav, fără marcajul obligatoriu aplicat de autorităţile din domeniu înainte de orice tăiere. Ionel Musta, consilier parohial şi fost pădurar, a evaluat paguba, neoficial, la aproximativ 400 de milioane de lei vechi.

„Pentru a se putea face tăieri din pădurea parohiei era nevoie de aprobarea consilierilor şi apoi de cea a ocolului silvic. Consilierii parohiali cu care am vorbit au spus că nu au semnat nimic în acest sens, iar marcajul clar nu există. Înţeleg dacă era vorba de câteva cioate, copaci căzuţi sau uscaţi, dar aici este pagubă mare”, a declarat Ionel Musta. Parohul precedent nu a tăiat, în 33 de ani, niciodată din pădurea bisericii, toate lemnele pentru încălzire fiind asigurate de enoriaşi.

Acuzaţii de violenţă


Oamenii spun că preotul ar fi avut nevoie de bani pentru nunta fiului mai mic, desfăşurată recent. Preotul Zisu nu este la primul scandal, fiind mutat disciplinar din parohia Răchita după izbucnirea unui scandal în care faţa bisericească a fost acuzată că a bătut un diacon chiar în altarul lăcaşului de cult. Potrivit protopopului din oraşul Făget, preotul Bujor Păcurar, schimbarea preoţilor între parohiile Coşteiu de Sus şi Răchita s-a făcut pentru „a se linişti relaţiile tensionate între preot şi câteva familii”. Părintele Păcurar a precizat că în sprijinul învinuirilor persoanei care ar fi fost lovită de preot nu s-au adus dovezi. Legat de tăierile ilegale, acesta a declarat că a auzit despre situaţie şi că l-a chemat la el pe preotul Zisu, care s-a declarat nevinovat.

„Noi am pus în vederea tuturor parohiilor să aibă aprobări de la ocolul silvic dacă se fac tăieri din pădurile proprii”, a declarat parohul Bujor Păcurar. Atât protopopul, cât şi reprezentanţii centrului eparhial din Timişoara, aşteaptă o sesizare scrisă pentru a se putea declanşa o anchetă administrativă. Preotul Nicolae Zisu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Tăierea fără marcaj este ilegală

Arborii tăiaţi fără a se obţine înainte aprobarea autorităţilor fac obiectul unei infracţiuni care se pedepseşte ca atare, dacă furtul este constatat în urma anchetei unei comisii. Dosarele penale pentru tăiere fără drept sunt cea mai des întâlnită problemă a regiilor silvice din România.


cap adevarul local timisoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite