Lansarea primului volum din seria Benjamin Fondane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Fondane. FOTO: Wikipedia
Benjamin Fondane. FOTO: Wikipedia

Librăria Cartea de Nisip şi Editura Art îi aşteaptă pe cititorii timişoreni astăzi, de la ora 18.00, la lansarea primului volum din seria Fundoianu - Fondane, „Opere I, poezia antumă“. La întâlnire vor lua parte Cornel Ungureanu, Adriana Babeţi şi Mircea Martin.

Seria Fundoianu - Fondane îşi propune să descopere sau să redescopere pentru publicul român un autor extrem de important. Benjamin Fondane s-a născut la Iaşi, în anul 1898, sub numele Wechsler, într-o familie evreiască. Mai apoi, sub numele Fundoianu, va deveni un publicist remarcabil şi un poet care va reformula lirismul românesc. Sub numele de Benjamin Fondane va semna scenarii de film, piese de teatru, eseuri filozofice şi poeme care l-au impus în elita intelectualităţii franceze.

Istoria personală a lui Benjamin Fondane este una cu final tragic. În anul 1923, Fundoianu se mută la Paris, dar păstrează legătura cu scriitori români şi publică în continuare în reviste de avangardă româneşti. În timpul ocupaţiei germane a Franţei, este arestat de Gestapo împreună cu sora lui mai mare, în urma unui denunţ privind faptul că sunt evrei. Amândoi sunt închişi în lagărul de la Drancy de unde câţiva prieteni, între care şi Emil Cioran, vor obţine permisiunea pentru eliberarea sa, dar nu şi pentru eliberarea surorii lui. Fondane renunţă însă să plece fără ea şi sunt amândoi deportaţi la Auschwitz în mai 1944. Fondane va fi gazat după câteva luni, în octombrie, la Birkenau.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite