Un japonez care a luat medalie de bronz la Londra are origini timişorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Koji Murofushi şi steagul României
Koji Murofushi şi steagul României

Koji Murofushi a cucerit medalia de bronz la aruncarea ciocanului la Jocurile Olimpice de la Londra. Mama sa este Serafina Moritz, absolventă a Liceului Sportiv din Timişoara, campioană naţională la aruncarea suliţei în 1970 şi campioană europeană de juniori la aceeaşi probă, în 1968.

Părinţii lui Koji, adică mama timişoreancă şi campionul asiei la aruncarea ciocanului, Shigenobu Murofushi, s-au cunoscut în 1972, la un concurs din Polonia, la Varşovia. S-au reîntâlnit în România, la Internaţionalele de ateltism, iar la scurt timp s-au căsătorit şi s-au stabilit în Japonia. Koji Murofushi s-a născut în 1974, iar în 1981 a fost adus în România de masa sa, cu ocazia Universiadei. Atletul româno-japonez avea şapte ani şi a fost singura oară când a vizitat locurile natale ale mamei sale.

Acum, Koji Murofushi are 37 de ani, se mândreşte cu rădăcinile sale româneşti, şi se poate mândri cu un palmares de invidiat. Recordul Japoniei la aruncarea ciocanului stabilit de tatăl său în anii '70 a rezistat 23 de ani, până când a fost doborât chiar de Koji. A cucerit 16 titluri consecutive de campion al Japoniei, are o medalie de bronz şi una de aur la Jocurile Olimpice (aur în 2004, la Atena), are bronz, argint şi aur la Campionatul Mondial şi lista poate continua.

Serafina Moritz şi Shigenobu Murofushi, acum divorţaţi, au şi o fiică, Yuka, de asemenea atletă, care a stabilit recorduri naţionale în Japonia atât la aruncarea ciocanului, cât şi la aruncarea discului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite