Timişoara, capitala studenţilor străini: "Când merg acasă, mă laud tuturor cu Timişoara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachna şi Ashwiri
Rachna şi Ashwiri

Un procent important dintre studenţii străini din România învaţă şi locuiesc la Timişoara, atraşi de învăţământul de calitate sau costul mai mic al taxelor de şcolarizare faţă de ţara natală.

Cifra studenţilor străini care au ales să înveţe în România a trecut de 10.000, iar o bună parte dintre aceştia învaţă la Timişoara. În capitala Banatului sunt, cu aproximaţie, 1.800 de studenţi din alte ţări, iar unii dintre aceştia ajung aici de la mii de kilometri distanţă. Medicina este cea care atrage cel mai mult străinii, aproximativ 1.000 dintre tinerii de alte naţionalităţi care studiază la Timişoara fiind înscrişi la una dintre facultăţile UMF „Victor Babeş".

Motivele pentru care cei care vin de la mari distanţe aleg Timişoara sunt variate, de la costul mai scăzut al şcolarizării decât în ţara natală, până la faptul că au avut deja o rudă sau un prieten care a studiat aici.

Youssef, un tânăr venit din Maroc, a căutat pur şi simplu pe internet variante de şcolarizare, Timişoara atrăgându-l şi prin prisma faptului că poate studia în limba franceză. În plus, Youssef împarte o cameră de cămin cu un conaţional. „Am căutat pe internet informaţii despre mai multe şcoli de medicină din Europa, iar pentru mine cea mai potrivită variantă a fost România, aşa am ajuns la Timişoara. Îmi place aici, sunt fete frumoase, clima e mai blândă decât acasă, iar oamenii sunt foarte prietenoşi", a spus Youssef, anul IV la medicină generală.

Ezzat Abdelhai, din Egipt, a petrecut mai puţin de un an, în total, în România, dar deja ne vorbeşte limba foarte bine. „Am auzit dinainte că Timişoara e un oraş frumos, ştiam asta de la câţiva cunoscuţi care au fost aici. Aşa am şi ales să vin aici, mai ales că am primit o bursă. Încă nu mi-e dor de casă, am fost în Egipt vara asta şi am venit doar de trei zile la Timişoara. În România sunt de anul trecut, am făcut acel an pregătitor la Bucureşti, am învăţat limba română", a spus tânărul care este acum în anul I la Medicină.

Aswiri a venit din India pentru a studia medicina generală la Timişoara pentru că l-ar fi costat mai mult să înveţe acasă. „Am dat examen să intru la o facultate de medicină în India, însă nu am reuşit să intru pe locurile fără taxă. Pentru mine şi familia mea e mai avantajos financiar să studiez în România. La început a fost greu, pentru că eram departe de familie şi cunoscuţi, însă acum pot spune că îmi place la Timişoara. Şcoala e grea, aşa cum ar trebui să fie la medicină, dar ăsta e un lucru bun", a spus tânărul din anul III.

Colega sa, Rachna, a ales oraşul de pe Bega pentru că fratele mai mare era deja aici. „Îmi place la Timişoara şi nu mi-a fost greu, pentru că fratele meu era deja aici când am venit, acum este în ultimul an la medicină generală. Nu e plăcut, totuşi, să stai atât de mult timp departe de familie, merg acasă doar o dată pe an", a mărturisit Rachna.

Mulţi dintre studenţii străini care vin aici se întrăgostesc de Timişoara, însă nu tot timpul la prima vedere.  „Eu sunt născut în Palestina, iar când eram mic am stat cinci ani în Iordania, într-o tabără de refugiaţi. Apoi, familia mea a ajuns în Germania, unde trăiesc de 20 de ani. De acolo am venit şi eu aici, la Timişoara, pentru că fratele meu a studiat aici şi ştia că oraşul e OK şi şcoala este bună. Când am venit prima oară aici era iarnă, zăpadă. Totul era gri, întunecat, eu eram departe de ai mei şi mi se părea că oamenii sunt reci. Nu a durat mult până mi-am schimbat părerea, acum îmi place foarte mult aici. Când merg acasă, mă laud tuturor cu Timişoara. Aş vrea să mă stabilesc aici după ce îmi termin studiile", a spus Hamza, palestinianul care este în anul II la Stomatologie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite