Povestea tinerilor creativi care vor o lume mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri din Timişoara a format o reţea de oameni care-şi câştigă traiul din artă, numită Werkraum. Reţeaua creativilor funcţionează foarte simplu: arhitecţii, sculptorii, fotografii, dar şi oamenii din PR şi publicitate se întâlnesc într-un spaţiu virtual.

Ideea de a reuni „creativii” din Timişoara i-a venit, nu foarte demult, arhitectului Thomas Strumberger, care nu a stat mult pe gânduri şi s-a pus pe treabă serioasă. Concret, a creat o platformă online, un site, werkraum.ro, pe care se regăsesc membrii Werkraum.

Reţeaua creativilor funcţionează foarte simplu: arhitecţii, sculptorii, fotografii, dar şi oamenii din PR şi publicitate se întâlnesc într-un spaţiu virtual. Se creează legături profesionale şi nu numai între ei, însă şi publicul din afara acestui grup are acces la un bazin creativ foarte bine închegat. Proiectul a început în decembrie. „Totul a pornit din nevoia de a te adresa unei comunităţi, de a crea un spaţiu al nostru. Werkraum se bazează pe două idei importante. În primul rând, am vrut să ne descoperim unii pe alţii, suntem acum cam 35 de membri. În al doilea rând, am dorit să creăm o platformă care, crescând controlat, poate ajunge şi la 100 de membri. Iar de aici se pot naşte proiecte foarte interesante”, a povestit Thomas Strumberger, în liniştea terasei locaţiei Edukube, din Timişoara.

Un generator de proiecte

Prima lor întâlnire, de vineri, 27 aprilie, nu a fost un atelier obişnuit, pentru că iniţiatorii Werkraum i-au adunat pe creativi la o zi de muncă. Senzaţia era că ai nimerit într-un birou, unde colegii sunt prieteni, iar de şefi nici nu se pune problema. La calculatoare, tinerii îşi vedeau liniştiţi de proiectele personale, iar cele comune se întrezăreau deja la o discuţie la cafea, printre muşcatele de pe terasă. „Werkraum este, în primul rând, un generator de proiecte. Noi credem că avem obligaţia, ca cetăţeni, să schimbăm lumea. Iar noi o putem face prin crearea de valori adevărate”, a completat Strumberger.

„Noi avem o dorinţă comună de a schimba ceva. Dar ceea ce facem noi e mai puţin activism. Noi sugerăm o schimbare prin exemplul personal”, a explicat Boris Gaza, actor timişorean, şi el membru Werkraum. Deşi iniţiatorii proiectului spun că nu se grăbesc, iar rezultatele unei asemenea iniţiative se pot vedea şi peste 10 ani, primele roade ale Werkraum-ului nu au întârziat să apară.

„S-au născut deja colaborări. Sculptorul Doru Dumitrescu a luat legătura cu specialistul în PR Alex Bleau şi acum lucrează la nişte doc-station-uri din lemn pentru Mac”, a dezvăluit iniţiatorul proiectului. Toţi parte din generaţia care s-a maturizat odată cu trecerea României de la comunism la democraţie, membrii Werkraum, acum părinţi, văd viitorul ca pe o moştenire. „Dorinţa mea este să lăsăm ceva în urmă, o altă lume pentru copiii noştri”, a punctat Boris Gaza.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite