Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al ICR: „Nu voi accepta să primesc ordine de la oameni politici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Mihăieş. FOTO: suplimentuldecultura.ro
Mircea Mihăieş. FOTO: suplimentuldecultura.ro

După ce astăzi Curtea Constituţională a aprobat trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea preşedinţiei în subordinea Senatului, Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, a anunţat că va demisiona. Îl vor urma şi cei doi vicepreşedinţi.

Care este părerea dumneavoastră vizavi de decizia Curţii de a declara drept constituţională trecerea ICR-ului din subordinea preşedinţie în subordinea Senatului?

Vor fi două consecinţe previzibile. În primul rând este vorba despre politizarea instituţiei, deoarece atunci când era în subordinea preşedinţiei era condusă de o persoană care, prin Constituţie, nu aparţine unui partid, în timp ce Senatul este eminamente o instituţie politică. În al doilea rând, ICR-ul va intra într-o perioadă instabilă. Politicianul român, când are puterea, se foloseşte de ea ca să satisfacă clientela politică. Astfel, ICR-ul va intra într-un carusel al instabilităţii politice. Toate succesele ICR-ului le-am avut pentru că am avut continuitate şi pentru că nu s-au făcut presiuni asupra noastră. Dar când va exista o pluralitate de stăpâni, vor exista şi presiuni.

Care sunt diferenţele acum în numirea preşedintelui ICR-ului şi a vicepreşedinţilor, faţă de până acum?

Până acum, preşedintele ICR-ului era numit de preşedintele statului, iar vicepreşedinţii tot de şeful statului, dar se ţinea cont şi de sugestia preşedintelui ICR. De acum, toţi trei vor fi numiţi de Senat.

V-aţi dat deja demisia sau urmează?

Tendinţa naturală a fost să-mi dau demisia pe loc, pentru că nu am acceptat niciodată şi nu voi accepta să primesc ordine de la oameni politici. Noi, conducerea ICR, vom avea o conferinţă joi şi atunci ne vom prezenta demisiile.

Aţi auzit discuţii despre cine va veni în locul dumneavoastră la conducerea ICR?

Nu, dar le doresc succes, sper să aibă forţă să reziste presiunii politice, pentru că va exista. Noi am fost antipatizaţi tocmai pentru că nu am făcut compromisuri.

Dumneavoastră ce veţi face după încheierea capitolului ICR?

Mă întorc la Timişoara, de unde nu am plecat, de fapt, niciodată. În toţi aceşti ani am fost doar pe drumuri.

Mircea Mihăieş este vicepreşedinte al Institutului Cultural Român din ianuarie 2005. De asemenea, Mircea Mihăieş este critic literar, eseist, profesor de literatură engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara şi redactor-şef al revistei „Orizont".

Patapievici îşi va da demisia de la conducerea ICR

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite