Coşmar fără sfârşit: se reia ancheta în cazul fetiţelor care au murit înecate într-o groapă din Lugoj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, Dumitru Cornean, a dispus reluarea cercetărilor în dosarul privind moartea a două fetiţe de 12, respectiv 13 ani, din Lugoj, înecate anul trecut într-o groapă de la marginea oraşului. 

Cornean a dispus reluarea cercetărilor după ce s-a constat că, din ancheta în care a fost cercetat şi „regele" asfaltului din Banat, Georgică Cornu, lipsesc elemente esenţiale pentru aflarea adevărului. Tragedia abătută asupra familei Iakab, o familie de ţigani maghiari din Lugoj, a început în luna august a anului trecut, când cele două fete, Viorica şi Rita (foto), plecate la bunici în zona fostului hipodrom, au fost date dispărute. Ulterior, cele două fete au fost găsite moarte într-o baltă din apropiere, arată Redeşteptarea.

Două fetiţe şi-au pierdut viaţa într-o groapă a primăriei

Decesul celor fetelor a dus la declanşarea unei anchete pentru a se stabili cine se face vinovat de moartea lor şi cine răspunde pentru faptul că iazul nu a fost împrejmuit. Cercetările au scos la iveală faptul că groapa în care au murit fetele aparţine Primăriei Lugoj, dar a fost predată firmei Confort, deţinută de „regele" asfaltului din Banat, Georgică Cornu.

Niciun vinovat

Firma a preluat groapa pentru a extrage de acolo materialul necesar digului de apărare de la staţia de epurare. În procesul verbal prin care primăria a predat amplasamentul firmei Confort este stipulat negru pe alb că firma are obligaţia să împrejmuiască perimetrul cu un gard de protecţie pentru prevenirea accidentelor, adâncimea apei fiind mai mare de 3,5 metri. În ciuda acestor prevederi, groapa nu a fost protejată, Georgică Cornu susţinând, la vremea respectivă, că firma pe care o deţine nu are nicio responsabilitate, lucrarea fiind finalizată cu două luni înainte de moartea fetiţelor.

Verdict şocant

Ancheta procurorilor nu a reuşit să stabilească dacă este cineva responsabil de moartea fetiţelor Rita şi Viorica Iakab. Astfel, Parchetul Judecătoriei Lugoj a emis în acest dosar o rezoluţie de netrimitere în judecată. Mai mult decât atât, în baza rezultatelor de laborator puse la dispoziţie de medicii legişti, procurorii au emis o rezoluţie şocantă: fetele au băut alcool înainte de a se îneca, având o alcoolemie de de 0,80 şi respectiv 1,00 gr. la mie alcool pur în sânge, conform redesteptarea.ro.

Poliţiştii nu şi-au făcut datoria

Conform procedurilor, orice soluţie a unui procuror de caz este confirmată sau infirmată de prim-procurorul care conduce unitatea. În acest dosar, prim-procurorul Dumitru Cornean a decis că ancheta trebuie reluată întrucât organele de cercetare penală nu au depus la dosar elemente esenţiale pentru aflarea adevărului.

„Dosarul s-a aflat pentru verificare la prim procurorul unităţii, ocazie cu care, soluţia a fost infirmată, dispunându-se reluarea cercetărilor, începerea urmăririi penale şi completarea probatoriului", a arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, Dan Cristian Tătar, care a mai precizat că „potrivit rezoluţiei din data de 17.09.2012 emisă de dr. Dumitru Cornean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, organele de cercetare penală nu au depus la dosar nicio probă din care să rezulte îndeplinirea obligaţiei de a proteja groapa de excavare cu gard pentru prevenirea de accidente şi nu s-a clarificat aspectul referitor la faptul dacă groapa respectivă, la momentul evenimentului din 15.08.2011, era sau nu protejată".

Cu ocazia reluării cercetărilor din acest dosar se vor face verificări pentru a se stabili în sarcina cui intra asigurarea perimetrului gropii cu gardul protector, şi ce măsuri s-au luat în acest scop, pentru protecţia respectivă. „S-a dispus de asemenea verificarea stadiului lucrării la momentul evenimentului,dacă amplasamentul a fost sau nu retransmis Primăriei Lugoj de către firma care a executat lucrarea (SC Confort SA Timişoara), identificarea persoanelor care au coordonat lucrarea, respectiv a dirigintelui de şantier şi a şefului punctului de lucru în sensul verificării respectării obligaţiilor şi atribuţiilor ce reveneau acestora", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, procurorul Dan Cristian Tătar.

Aflaţi mai multe despre subiect aici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite