Herta Muller pentru Der Spiegel: „Este fără ruşine ceea ce face la Bucureşti aşa-numitul regim social-democrat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herta Müller
Herta Müller

Scriitoarea Herta Muller, laureată a premiului Nobel, critică dur, într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, guvernarea USL, pe care o definește drept „o piesă cu pungași".

„Este fără rușine ceea ce face la București așa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămășițele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocrații din rândurile sale", spune Herta Muller. Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conținut, instituțiile importante sunt umplute cu „soldați de partid", iar timpul este dat înapoi. Scriitoarea germană, născută într-un sat din Banat, arată că este la curent cu situația din România, apreciind că tentativa de manipulare a listelor electorale și amenințările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională sunt doar vârful icebergului în această piesă cu pungași („Schurkenstuck"). „Pe ăștia îi doare în cot de țară" („Denen ist das Land scheissegal"), apreciază Herta Muller pentru Der Spiegel, conform site-ului evz.ro.

Ea nu-l uită nici pe premierul Ponta, amintind că acesta și-a plagiat mari părți din doctorat, că s-a „împodobit" cu un titlu universitar care nu există (N.Red: Probabil o referire la masteratul din Catania) și apreciind că a fost „socializat" de regimul Ceaușescu.

Herta Muller mai crede că, pentru regimul de la București, ceea ce s-a întâmplat în Ungaria a fost o lecție, învățând de acolo cum se anulează o democrație, arată sursa precizată anterior.

Scriitoarea germană, născută în 1953 la Nițchidorf, în Timiș, a primit premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009. În 1987 a fost nevoită să emigreze în Germania, după ce ani întregi a fost urmărită de securitate și, după 1982, i s-a interzis chiar să mai publice. Citiţi mai multe AICI.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite