Naivitatea i-a îngropat în datorii: un cult ”importat” din America și stabilit la Timișoara s-a trezit cu o datorie enormă către primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Fiscala a Primăriei Timişoara
Direcţia Fiscala a Primăriei Timişoara

O asociaţie creştină care considera că este scutită de impozite s-a trezit cu datorii de mai multe milioane de lei. Peste 200 de firme din Timişoara au de achitat primăriei sume cuprinse între 100.000 şi 2.000.000 de lei, după ce nu au mai reuşit să îşi achite impozitele.

Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, susţine că societăţile au intrat în impas din cauza crizei economice, fiind în imposibilitate de plată. O situaţie specială are, însă, o asociaţie creştină cu restanţe de cinci milioane de lei. Datoriile au fost cumulate în timp, iar două milioane reprezintă impozitul propriu-zis şi trei milioane sunt penalităţi.
Şeful Direcţiei Fiscale a refuzat să nominalizeze asociaţia. Surse din primărie susţin însă că este vorba despre o asociaţie creştină, ai cărei reprezentanţi credeau că sunt scutiţi de impozite dar au rămas şocaţi când au aflat că trebuie să achite enorma datorie.

Bani de la americani
Respectiva asociaţie este, de fapt, un cult „importat” din America, iar bazele lui în România s-au pus la Timişoara. Aici s-a construit şi un sediu impunător, în valoare de câteva milioane de euro. Banii au ajuns în ţară pe filieră americană. Membrii organizaţiei au ridicat mai multe clădiri, dar „au uitat” să plătească şi  impozitele la primărie, crezând că sunt scutiţi de lege. Neavând suficienţi membri şi fără să îndeplinească anumite condiţii, cultul nu este inclus pe lista celor recunoscute de stat, astfel că nici scutirea de la impozit nu se aplică. Reprezentanţii asociaţiei creştine au aflat acest lucru în momentul în care au solicitat un certificat fiscal şi li s-au pus în faţă datoriile. Acum au de ales între plata datoriilor restante sau executarea silită.

Iertaţi de 200.000 de euro
Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Timişoara, dacă îşi achită integral datoriile până la 31 ianuarie 2012, asociaţia va fi scutită de 200.000 de euro. De o reducere similară se bucură şi alte firme care nu şi-au plătit impozitele din cauza crizei. „Este o măsură foarte binevenită. Nu se ajunge la pierderea unor bunuri prin executare şi se găseşte o rezolvare convenabilă”, a explicat avocatul Călin Stăiculescu. „O hotărâre de acest gen este foate bună pentru că evită situaţiile conflictuale extreme”, a spus şi avocatul Vlad Manoilă.

Suspiciuni de „favoritism”
După emiterea hotărârii prin care firmele care au datorii sunt scutite de o parte din penalităţi, au apărut mai multe voci care au spus că măsura este discriminatorie sau aprobată „cu dedicaţie”. Reprezentanţii primăriei susţin însă contrariul, spunând că aceasta este o practică a Uniunii Europene.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite