Blocul explodat de la o ţeavă de gaz ar putea rămâne în moloz. Vezi cum s-ar putea pierde finanţarea de 200.000 de euro de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 100 de familii evacuate de pe strada Brăiloiu din Timişoara speră să se întoarcă acasă până la finalul anului. Guvernul a decis să acorde bani pentru reconsolidare, dar autorităţile locale pot pierde fondurile din cauza birocraţiei.

Blocul care e la un pas să se prăbuşească în Calea Girocului ar putea fi în curând reabilitat. La aproape doi ani de la explozia care a aruncat în stradă 100 de familii există speranţa că până la finalul anului sinistraţii se vor putea întoarce acasă. 

Graba autorităţilor este cu atât mai mare cu cât lucrările trebuie să se termine până la finalul anului, în caz contrar Guvernul ar putea să retragă banii. Locatarii-sinistraţi au cerut de mai bine de un an de la Guvern suma de 200.000 de euro astfel încât blocul în care locuiau să nu fie dărâmat. După un an în care au bătut la toate uşile instituţiilor din oraş, sinistraţii au aflat că s-a aprobat transferul banilor.

„Ni s-a spus că perioada estimativă necesară pentru derularea lucrărilor este de şase luni. Sperăm să se urgenteze şi să ne putem muta cât mai repede acasă. Am stat mai bine de un an în condiţii grele. Pentru noi a fost un blestem. E atât de greu să vezi cum locuinţa ta se deteriorează, ba chiar stă să pice. Nu e uşor de suportat”, a povestit Nadia Ciută, administratorul blocului afectat de explozie.

Lanţ de ghinioane

Mulţi dintre sinistraţi au stat în ultimii doi ani în chirie. „Eu am avut ghinionul să nu mai am niciun membru al familiei în apropiere. O perioadă am stat în căminele puse la dispoziţie de primărie, după care m-am mutat pentru o scurtă perioadă în chirie. Cum sunt pensionar, nu mi-am permis luxul să stau de unul singur în chirie şi m-am întors în bloc. Doar eu ştiu cum am locuit fără apă, lumină şi căldură timp de mai multe luni. Sper ca lucrările să se termine până la finalul anului astfel încât măcar Crăciunul să îl fac acasă, în garsoniera mea”, a spus Ionuţ Potcoavă, unul dintre sinistraţii de pe strada Brăiloiu.

„Primăria Timişoara a finalizat proiectul de consolidare a blocului de garsoniere de pe strada Brăiloiu din Timişoara, iar săptămâna următoare este programată şi licitaţia pentru stabilirea unei firme care să facă reparaţiile necesare“, a spus Flavius Boncea, purtător de cuvând al municipalităţii.

Calvar început în 2010


În 15 ianuarie 2010, aproximativ 100 de familii au fost evacuate dintr-un bloc de pe strada Constantin Brăiloiu, în urma unei explozii cauzate de o butelie de gaz al cărei cablu de alimentare era fisurat. La câteva luni după accident, 15 familii au decis să se mute înapoi în apartamentele mai puţin afectate de explozie. În septembrie 2010, autorităţile hotărăsc să evacueze familiile reîntoarse. Anul acesta, pe 18 ianuarie, o femeie de 54 de ani a fost găsită moartă în locuinţa sa de la blocul afectat de explozie.


cap adevarul local timisoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite