Fabrici de diplome: rectorul unei universităţi private din Timişoara propune desfiinţarea Bac-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Notele proaste de la Bac scot din minţi mediul universitar. Rectorul universităţii private „Ioan Slavici” din Timişoara, Dumitru Mnerie, propune înlocuirea Bacalaureatului cu un an de pregătire.

Studenţi mai puţini, taxe mai puţine sau locuri rămase neocupate – asta ar putea rezerva viitorul pentru universităţile timişene, începând din toamnă. Singura speranţă a conducerii o reprezintă sesiunea de Bacalauret din toamnă, când cei aproape 70 la sută de nepromovaţi vor mai avea o şansă pentru diplomă. Cele mai afectate universităţi sunt cele private, care, în general, primesc studenţi cu medii mici. Rectorul unei universităţi private din Timişoara susţine însă că soluţia ar fi ca tinerii să poată da admitere la facultate şi fără diploma de Bac.

Locuri neocupate


Dumitru Mnerie spune că soluţia sa a fost inspirată din sistemul britanic şi ar presupune înlocuirea  diplomei cu un an de pregătire preuniversitară, orientată special către domeniul pe care l-ar urma studenţii. „Posibilitatea, din păcate, după legea actuală a educaţiei, nu există. Ar fi fost bine ca să existe un an pregătitor, în care elevii, oricum absolvenţi, chiar cu sau fără Bacalaureat, să beneficieze de un an de pregătire pentru învăţământul superior. Cei care nu au obţinut Bacalaureatul ar putea să urmeze aceste cursuri de pregătire pentru anul viitor şi, mai ales, pregătirea pentru facultăţile şi universităţile spre care vor să se orienteze”, a declarat Mnerie.  „Eu sunt de părere că Bacalaureatul ar trebui susţinut pe mai multe tipuri de dificultate. Să existe o formă mai grea, acceptată universal, dar şi altele, mai uşoare, care să permită tinerilor să urmeze anumite profile”, a declarat Ilie Cristescu, rector al universităţii private „Mihai Eminescu” din Timişoara.

„După calculele mele, nu se vor ocupa nici măcar locurile bugetate de la stat. Situaţia a afectat întreaga ţară. Cred că de vină este şi sistemul, şi elevii. Ar trebui să se dea subiecte mai puţin pretenţioase la probele de la Bacalaureat, iar copiii ar trebui să pună mâna pe carte şi să ia examenele naţionale mai în serios”, susţine Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.


cap adevarul local timisoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite