Vămi „embargo” renovate pe banii de la UE de "Regele asfaltului din Banat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Control la frontieră
Control la frontieră

Vămile unde se făcea contrabandă cu combustibil şi acum se face trafic cu ţigări au înghiţit peste patru milioane de euro. Inspectorii Schengen vin să verifice punctele de trecere a frontierei din Jimbolia şi Moraviţa renovate pe bani europeni de firmele regelui asfaltului din Banat.

Firmele afaceristului Georgică Cornu au pregătit pentru aderarea la spaţiul Schengen două dintre vămile din vestul ţării devenite celebre pentru contrabanda cu benzină şi motorină în timpul embargoului impus Serbiei la mijlocul anilor ’90.

Cele două puncte de trecere a frontierei, de la Moraviţa şi Jimbolia, considerate principalele porţi de intrare în ţară a tutunului de contrabandă, au primit o faţă europeană. Clădirile din punctele de trecere, gheretele unde poliţiştii controlează automobilele care intră sau ies din ţară, dar şi drumurile, au fost recondiţionate pe bani europeni.

Peste patru milioane din fondurile destinate aderării României la spaţiul Schengen au intrat în cele două puncte de trecere a frontierei de la Moraviţa şi Jimbolia. Pe fiecare sens există trei benzi, plus una destinată traficului greu. Camere de supraveghere au împânzit vămile Moraviţa şi Jimbolia şi au fost montate pe fiecare sens de mers, iar toate modificările au fost făcute după model european, aşa cum cere legislaţia Schengen.
„O echipă de inspectori Schengen soseşte luna viitoare în Timiş ca să inspecteze modificările aduse vămilor Moraviţa şi Jimbolia”, a declarat Ciprian Gaic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş.

Camere pentru azilanţi

Pe holurile clădirilor din Vama Moraviţa muncitorii dau cu bidineaua, iar gazonul urmează să fie plantat în zonele unde cimentul nu a pus stăpânire. În sediile vămilor au fost amenajate încăperi special dotate pentru persoanele care solicită azil în România, cu dormitor şi duş. În plus, poliţiştii de frontieră au primit inclusiv staţii noi de emisie-recepţie, iar aparatura de supraveghere pe timp de noapte a graniţelor a fost cumpărată, la fel, din bani europeni.

Sala lui Ceauşescu

Inspectorii Schengen îşi vor bea cafelele într-o încăpere construită pentru întâlnirile Ceauşescu-Tito, la frontiera cu Serbia. Încăperea îmbrăcată în lambriuri din lemn de cireş şi dotată cu mobilier de lux, a fost renovată tot pe bani europeni. „Sala este pentru sedinţele poliţiştilor şi întâlnirile oficiale”, a spus Ciprian Gaic, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite