Fură meserie de patru milioane de euro din companii de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au identificat punctele slabe ale instituţiei în care învaţă
Tinerii au identificat punctele slabe ale instituţiei în care învaţă

Studenţii îşi pot face practica printre specialişti din mediul de afaceri sau cercetători de marcă, în cadrul unui proiect european. Programul Practicor, lansat de Universitatea Politehnica din Timişoara, încearcă să consolideze puntea dintre şcoli şi mediul de afaceri.

Aproape 2.000 de studenţi ai facultăţilor tehnice îşi vor face ucenicia în multinaţionale sau institute de cercetare, prin intermediul unui proiect a cărui valoare se ridică la patru milioane de euro. Tinerii vor putea să pună în practică ceea ce învaţă în facultate, dar şi să descopere la timp care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze ca să ajungă pe un post care li se potriveşte.

„Proiectul are ca scop organizarea şi finanţarea practicii studenţilor, pentru a le asigura acestora o şansă sporită de pregătire, în acord cu cerinţele angajatorilor”, a explicat Ioana Ionel, manager de proiect. Toate cheltuielile legate de activitatea de practică (transport, cazare, materiale de suport) sunt finanţate integral prin proiect. „Studenţii au nevoie să ia legătura cu firmele, să afle din timp care sunt cerinţele unui loc de muncă”, a spus Florentina Militaru, studentă a Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT).

Companii de top

Ucenicia studenţilor va fi îndrumată de 70 de specialişti, care vor urma cursuri speciale, devenind „tutori de practică”. Coca-Cola, Smithfield, Continental, Hella sau Aem sunt doar o parte dintre firmele care îşi deschid porţile tinerilor implicaţi în proiect. „Cireaşa de pe tort” este Institutul Fraunhofer din Germania, cea mai mare organizaţie europeană pentru cercetare aplicată, transfer tehnologic şi al informaţiei în ştiinţele naturii şi inginerie. Firmele îşi vor putea selecta uşor viitorii angajaţi, cărora le va fi simplu să se integreze în compania în care şi-au făcut practica. „Înainte de criză, firmele angajau direct de pe băncile facultăţii. De când cu criza, se caută oameni cu experienţă, iar tinerii care şi-au făcut practica într-o companie sunt avantajaţi. La absolvire sunt deja obişnuiţi să lucreze şi se integrează mai simplu în companii”, a explicat Felix Toma, specialist în resurse umane.

Relaţia şcoală-industrie

În ultimii 20 de ani, legătura dintre pregătirea oferită de universităţi şi cerinţele de pe câmpul muncii a fost slăbită, atât de reducerea numărului de ore de pregătire a studenţilor, cât şi de împuţinarea întreprinderilor româneşti în care studenţii se pregăteau practic. „Practicor s-a lansat pentru că au existat mai multe voci critice la adresa pregătirii practice a tinerilor cu studii tehnice. Până acum, eforturile benevole au reuşit să susţină legătura dintre şcoală şi câmpul muncii, dar ele aveau nevoie de susţinere financiară”, a declarat Dumitru Ţucu, prodecanul Facultăţii de Mecanică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite