Şpăgarii din vamă au fost eliberaţi. Avocat: „Sunt uimit de curajul acestui domn judecător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au oferit o surpriză de proporţii, punând în libertate întreg faimosul lot „Moraviţa”. Ultimii 38 de inculpaţi care mai erau arestaţi în lotul Moraviţa au fost eliberaţi, cel puţin teoretic, pentru că procurorii DNA au declarat recurs.

Ieri a fost o zi extrem de agitată la Curtea de Apel Timişoara. Într-o primă fază au fost judecate cererile de eliberare sub control judiciar a nouă dintre arestaţii lotului „Moraviţa”. Magistraţii au respins cererile, iar mai apoi s-au judecat cererile de prelungire a arestării pentru cele 38 de persoane care mai sunt în arest. Inculpaţii au fost împărţiţi în trei grupuri şi au fost prezentaţi instanţei pe rând.

Rudele i-au aşteptat pe arestaţi pe holuri pentru a-i vedea măcar în trecere şi pentru a le transmite o încurajare. În jurul prânzului a fost luată o pauză de o oră, iar după-amiază s-a reluat procesul. În jurul orei 16.00, judecătorul Mircea Creţu a pronunţat sentinţa prin care toţi cei 38 de inculpaţi, poliţişti de frontieră, vameşi şi traficanţi de ţigări, sunt puşi în libertate.

Tratament egal


Imediat după pronunţarea sentinţei, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au făcut publice şi câteva din motivele care au stat la baza deciziei. „La pronunţarea acestei hotărâri, curtea a luat în considerare împrejurarea că situaţia acestor 38 de inculpaţi este identică cu a celorlalţi din lotul de 140, numit şi «Lotul Moraviţa», şi care sunt cercetaţi deja în stare de libertate”, a arătat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cristian Pup. Potrivit acestuia, preşedintele de şedinţă a avut în vedere şi practica CEDO în astfel de situaţii.

Eliberarea celor 38 de inculpaţi din lotul „Moraviţa” este condiţionată. „Instanţa a luat faţă de toţi aceşti inculpaţi măsura obligării de a nu părăsi teritoriul României şi, printre altele, a instituit interdicţia de a se apropia de ceilalţi inculpaţi ori de martorii din dosar şi totodată, li s-a interzis să comunice între ei ori cu martorii, direct sau indirect”, a mai arătat Pup.

„Suntem uimiţi“

Decizia magistratului Mircea Creţu a declanşat bucuria inculpaţilor, dar i-a luat prin surprindere până şi pe cei implicaţi în dosar. Călin Stăiculescu, avocatul lui Lucian Cotora, acuzat de contrabandă, s-a declarat surprins de decizia Curţii de Apel Timişoara. „Nici nu mă gândeam că se ia dintr-o dată o astfel de decizie. Mă gândeam că o să fie eliberaţi progresiv. Suntem uimiţi de curajul pe care l-a avut acest domn magistrat”, a declarat Stăiculescu.

Poliţişti rămaşi în arest


În timp ce poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa au fost eliberaţi, la Reşiţa, doi poliţişti implicaţi în dosarul contrabandistului Halăs încă sunt menţinuţi în arest. În acelaşi timp trei colegi ai lor au fost eliberaţi. „Ei stau în arest ca fraierii, în timp ce contrabandiştii sunt liberi. Soţul meu e acuzat de luare de mită fără să fie dovezi. Colegii lui, dintre care unul cu două dosare, la Bucureşti şi Reşiţa, sunt liberi şi soţul meu e arestat de 60 de zile. I s-a atras atenţia că aşa se întâmplă dacă nu colaborează“, se plânge Doina Munteanu, soţia unuia din poliţiştii de frontieră arestaţi în dosarul Halăs.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite