Clasa de mijloc începe să fie construită în Banat printr-o strategie care începe în licee, cu adolescenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 40 la sută dintre elevii timişeni optează pentru liceele cu profil tehnologic
Aproape 40 la sută dintre elevii timişeni optează pentru liceele cu profil tehnologic

Inspectoratul Şcolar caută strategii pentru a atrage elevii către şcolile de meserii. Numărul celor care optează pentru liceele teoretice se echilibrează cu cel al elevilor care vor să devină meseriaşi.

Peste 6.600 de tineri din Timiş au răspuns unui chestionar şi au formulat opţiuni de viitor. Aproape 45 la sută dintre ei au optat pentru liceele de profil teoretic, iar aproximativ 40 la sută sunt hotărâţi să meargă spre şcolile de meserii. Interesul mare pentru astfel de studii este încurajat de dascăli şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

INTERVIU Silviu Cerna: Trecutul sovietic şi tarabele de diplome distrug viitorul şcolii româneşti


Vor un echilibru

„Ne dorim o echilibrare a învăţământului profesional tehnic şi teoretic. E adevărat că mai multă lume îşi doreşte să meargă spre teoretic, pentru că dă prespectiva unei dezvoltări profesionale pe viitor, dar nouă ne lipseşte o clasă de mijloc. Trebuie încurajată munca”, a spus Marin Popescu, inspector general. Pentru că piaţa muncii din Timiş este una care are nevoie mare de meseriaşi, planul de şcolarizare pentru anul viitor va corespunde cerinţelor. „Am dezvoltat trei clase pe mecanică de aeronave de sol, pentru că am avut solicitări din domeniul aerian”, a mai spus Marin Popescu. 

Elevii din Caraş -Severin sunt atraşi de liceele teoretice cu profilul de matematică-informatică şi filologie, dar şi mecanică. Dintre cei 4.700 de elevi din Hunedoara care şi-au exprimat opţiunea de viitor, majoritatea a optat pentru profilul teoretic. În Oradea, elevii care termină clasa a opta se orientează în primul rând spre limbi străine, matematică şi ştiinţele naturii dar colegiile tehnice sunt şi ele căutate, nu la fel de mult însă. „Grupul Şcolar Sanitar Vasile Voiculescu nu reuşeşte să atragă un număr foarte mare de candidaţi”, a spus Ramona Bacter, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Bihor.

Aproape jumătate dintre elevii arădeni vor să ajungă la licee teoretice, dar aproape 1.800 au optat pentru învăţământul tehnologic visând să lucreze în economie, turism sau administraţie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite