Singurul jurnalist român care a vorbit cu Ratko Mladici: "Generalul este un sfânt pentru poporul sârb"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raico Cornea (foto stânga) a stat de vorbă cu Ratko Mladici (foto dreapta), la Banja Luka, în anul 1993
Raico Cornea (foto stânga) a stat de vorbă cu Ratko Mladici (foto dreapta), la Banja Luka, în anul 1993

Realizatorul TV Raico Cornea este singurul jurnalist român care a stat de vorbă cu Mladici. Timișoreanul l-a întâlnit pe Ratko Mladici, comandantul armatei federale sârbe din Bosnia, în anul 1993, lângă Banja Luka.

Pentru jurnalistul de război Raico Cornea, întâlnirea cu Ratko Mladici, arestat de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, a fost unul din cele mai impresionante momente din viaţa sa. Evenimentul a avut loc în 1993, când a făcut parte dintr-o delegaţie română la un festival internaţional de poezie, care a avut loc lângă Banja Luka. Fusese cu doi ani înainte de evenimentele de la Srebreniţa, care i-au adus lui Mladici acuzaţiile de genocid şi crime împotriva umanităţii.

Raico Cornea este reprezentant al minorităţilor in Consiliul director al TVR şi una dintre cele mai cunoscute figuri ale minorităţii sârbe din Banat. În dublă calitate de jurnalist şi reprezentant al minotităţii sârbe, Raico Cornea a dezaprobat relatările în care generalul sârb este acuzat de crime de război, insistând să prezinte şi un alt punct de vedere.

Adevărul de Seară Timişoara a relatat din Serbia arestarea generalului acuzat de crime de război, prezentând varianta oferită de autorităţile care investighează şi judecă aceste fapte.

Citeşte aici relatarea despre arestarea lui Mladici:
În bârlogul măcelarului Ratko Mladici

Minoritatea sârbă, din care face parte şi Rico Cornea este foarte numeroasă în Banatul românesc şi din acest motiv subiectul Ratko Mladici este unul extrem de controversat în zonă. Sârbii bănăţeni au o cu totul altă opinie pe această temă, exprimată de jurnalistul Raico Cornea.

„Eram student la Belgrad atunci, iar alături de noi românii au mai fost invitaţi din Cipru şi Grecia. Ne-au dus într-o cantină a unei şcoli. La un moment dat a aterizat un elicopter, din care a coborât Ratko Mladici. În viaţa mea nu am văzut un om mai idolatrizat. Toată activitatea s-a oprit. Ospătarii au rămas cu supa în mână. Mladici s-a aşezat cu noi la masă. Am stat trei ore cu el”, a declarat Raico Cornea.

Jurnaliştii i-au solicitat apoi un interviu scurt, la care Ratko Mladici a răspuns cu plăcere. Raico Cornea i-a pus o întrebare legată de o presupusă declaraţie a generalului apărută în presa internaţională, în care afirma că are modalităţi tehnice de a bombarda Roma şi Londra. „Mi-a răspuns că nu este adevărat. «Noi nu atacăm pe nimeni, ci doar ne apărăm glia strămoşească. Eu îmi apăr poporul», mi-a spus Mladici. Mă aşteptam să fie un general scorţos, încruntat, dar era un tip jovial. Sunt mândru că am făcut interviu cu Mladici”, a mai declarat Cornea.



Argumente pro-Mladici

Arestarea lui Ratko Mladici a fost primită cu tristeţe, tragism şi durere de sârbii de pe întreg mapamondul. Pentru ei, comandantul armatei federale din Bosnia a fost un erou. „Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar este un sfânt pentru poporul sârb. E pe un piedestal. Este văzut ca omul care a salvat poporul sârb din Bosnia. Din păcate toţi cei care ştiu câte ceva despre Mladici sunt în două tabere extreme. Nu există să fie între”, a mai spus Raico Cornea. Acesta a relatat în timpul războiului din fosta Iugoslavie, din Croaţia, Bosnia şi Kosovo, însă acum este membru în Consiliul director al TVR, ca reprezentant al minorităților. Este extrem de bine pus la punct când vine vorba de spaţiul ex-iugoslav, având acasă o „arhivă” de peste 20 de saci de documente.

Mladici a fost un tip dintr-o bucată. Un militar desăvârşit. A fost şef de promoţie la Academia Militară, a avut o carieră de excepţie devenind general şi a fost trimis mereu acolo unde a fost mai greu. Un tip care îşi dedică viaţa întreagă carierei militare poate lua viaţa unor civili? Mă îndoiesc. Dacă cineva aduce o întregistrare video, audio sau scris că el a dat ordin să se ucidă necombatanţi, femei, copii, atunci pot să spun că e criminal. Nu există niciun document care să confirme că armata condusă de Mladici a comis masacre”, a mai afirmat Raico Cornea.

Raico Cornea și Ratko Mladici
Srebrenica

Acuzat de genocid

Ratko Mladici a fost arestat săptămâna trecută în satul Lazarevo, din provincia Vojvodina, aflat aproape de graniţa cu România. Lui Mladici i-au fost atribuite masacrele de la Srebreniţa. În cele 13 gropi comune din zonă au fost descoperite peste 8.000 de cadavre ale musulmanilor. Singurul martor pe care se bazează Tribunalul de la Haga este un croat din Tuzla, Drajen Erdemovici. „În opinia mea, Srebreniţa este un caz gen Racak, din Kosovo. În urma analizelor, s-au descoperit sub 2.000 de cadavre, însă doar 442 au fost împuşcaţi”, a mai spus Cornea.

Ratko Mladici a fost trimis la Knin, în Croaţia, pentru a apăra populaţia sârbă, iar în 1992 a fost numit comandantul armatei federale din Bosnea Herzegovina. „În câteva luni a făcut din nişte ciurucuri o armată puternică şi disciplinată", a spus jurnalistul.



"Kosovo - Cântecul trist al mierlei" este una din cărțile-document scrise de Raico Cornea

Carte Raico Cornea

Ce s-a întâmplat la Srebrenița?!

Ceea ce s-a întâmplat la Srebreniţa este greu de stabilit. Cert este că cifra de 8.326, care este trecută pe placa comemorativă din localitate ridică multe semne de întrebare. „Niciun gazetar nu a fost prezent la masacru. Analizele medicale au fost făcute la un deceniu şi jumătate de la evenimente. Cel mai înalt reprezentat civil ONU, Filip Karin, a declarat că au fost ucişi în jur de 700 de musulmani. Doctorul Ljubişa Simici, care a participat la autopsierea cadavrelor şi a făcut o reconstituire din oase, a numărat 1.919 cadavre. E crimă să ucizi şi un civil, dar cifrele de care se discută nu sunt reale. Raportul oficial spune că în proporţie de 92,4 la sută  nu se poate stabili cauza decesului. Rămân undeva în jur de 442 de persoane împuşcate”, a mai declarat Raico Cornea.



Crimele împotriva sârbilor

Toate documentarele realizate de posturile de televiziune occidentale şi americane au vorbit despre masacrul sârbilor împotriva populaţiei musulmane din Srebreniţa, însă nimeni nu a amintit de epurările făcute între 1992 şi 1995 de musulmani, care au ras de pe faţa pământului sate întregi. „Există 3.000 de sârbi cu nume şi prenume, ucişi. Mladici a venit în iulie 1995 şi a întâmpinat o opoziţie puternică din partea musulmanilor. Când au văzut că nu pot rezista, musulmanii şi-au aruncat hainele militare, armele şi s-au băgat între civili. Dar nici sârbii nu sunt proşti. Mladici a declarat că nu este răspunzător pentru faptele soldaţilor săi. Într-un război nu poţi să controlezi ca general tot ce face fiecare soldat”, a mai povestit Raico Cornea.



O carte scrisă după asasinarea premierului Zoran Djindjici, cu care Raico Cornea, împreună cu regretatul Mile Cărpenișan, a făcut un interviu

Ratko Mladici
Carte Raico Cornea

În opinia lui Raico Cornea, prinderea lui Ratko Mladici este o chestiune politică într-un moment în care Serbia speră să fie primită în Uniunea Europeană. "Nu pot să concep că un om atât de idolatrizat e un criminal de război. Numai sârbii au ucis, restul au fost ingeri. Mă doare nedreptatea care se face poporului sârb. Sârbii au pierdut războiul mediatic. Sunt extrem de dezamăgit de cum a tratat acest subiect presa din România și nu doar de aici. Am mari rezerve că această extrădare va ajuta Serbia. Se va întâmpla ca în cazul Slobodan Miloșevici. Mladici va muri în timpul procesului. Deja au murit 14 sârbi la închisoarea de la Haga", a încheiat Raico Cornea.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite