Criza a schimbat profilul angajatului: mai întâi pune pasiune, apoi cere salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii îşi doresc să fie acceptaţi şi „crescuţi” în companii de top, indiferent de salariul pe care îl primesc. Un job legat de specializarea din facultate şi un mediu de lucru plăcut cântăresc, în ochii tinerilor, mai mult ca banii. 

Îi cunosc personal pe reprezentanţii angajatorilor de top, îi conving că sunt pasionaţi de domeniul studiat în facultate pentru a fi acceptaţi în companii de profil, după care demonstrează, în stagii de practică sau pe posturi part-time, că merită să rămână acolo şi să avanseze. Scenariul prin care studenţii facultăţilor tehnice îşi propun să facă primii paşi spre piaţa muncii s-a maturizat, în ultimii ani, iar specialiştii în resurse umane spun că recesiunea i-a făcut pe tineri să conştientizeze importanţa găsirii unui job în strânsă legătură cu specializarea din facultate.

„Nu-i problemă salariul, ci să intri în companie. E nevoie să te ia de jos, să te formeze, iar apoi avansezi”, a spus Saşa Marinov, student la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi, după ce şi-a depus al treilea CV la unul din angajatorii prezenţi la JobShop. „E important să ajungi faţă în faţă cu cei din companie, să stai de vorbă cu ei. Dacă îţi laşi CV-urile pe Internet, prea puţini te cheamă la interviu”, a spus Cătălin Guliman, student în an terminal.  

Program flexibil

Pe acelaşi hol al Universităţii Politehnica din Timişoara, între aproape 30 de standuri de companii şi aproape 3.000 de studenţi, Alexandra Sustra şi-a depus şase CV-uri. Este studentă la Electronică şi Telecomunicaţii şi vrea să găsească un job part-time, care să-i permită să urmeze, în paralel, şi cursurile de master.
„Ceea ce mă interesează este ca jobul să înceapă după luna iunie, să fie un mediu de lucru plăcut şi să am un program flexibil”, a explicat Alexandra. Reprezentanţii angajatorilor spun că studenţii nu îi mai întreabă, ca în alţi ani, de salariul primit. „Important este, pentru ei, să aibă un job. Ne întreabă de profil, de limbajele folosite, dar nu şi de salariu”, a explicat Alina Gafu, de la Oce Software.

Maturizaţi în anii de criză

„În urmă cu doi ani, majoritatea studenţilor întrebau de la început ce salariu vor primi. Acum, foarte puţini pun întrebări legate de partea materială”, a explicat Miruna Marton, manager HR la ACI Worldwide. „Toţi studenţii care şi-au făcut practica la noi au fost, apoi, angajaţi în companie”, a spus Monica Luca, referent HR la Saguaro Technology.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite