UNDE-I CRIZA? Funcţionari din Timiş s-au îmbuibat cu sporuri şi prime de trei milioane de euro în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 40 de primării din judeţ şi-au „umflat” angajaţii cu sporuri şi prime, sfidând criza şi reducerile salariale. În ultimul an, sute de funcţionari publici din Timiş au primit, în total, peste trei milioane de euro, constând în sporuri de loialitate, fidelitate şi reîncadrare în muncă.

Peste trei milioane de euro au fost cheltuite de instituţiile publice şi primăriile din Timiş, în ultimul an, pe sporuri şi prime pentru angajaţi, însă fără nicio bază legală. Această situaţie a fost constatată de Curtea de Conturi a României, în urma unui control la instituţiile din Timiş care a vizat legalitatea cheltuirii banilor publici.

Din cele trei milioane de euro, precizează tot reprezentanţii Curţii de Conturi, nu s-a reuşit recuperarea nici măcar a unui procent de 1 la sută. Suma restituită bugetului de stat, în judeţ, în urma constatării situaţiilor de acordare ilegală de sporuri şi prime, este de doar 7.000 de euro.

Procese lungi

Primăriile în care banii au fost cheltuiţi fără discernământ pe sporuri şi prime dau în judecată Curtea de Conturi. Astfel, instituţiile contestă neregulile, dar procesele durează cu anii în instanţele din judeţ. Recuperea banilor cheltuiţi aiurea devine astfel misiune imposibilă.

„În majoritatea cazurilor se atacă în contencios administrativ dispoziţiile date de noi cu privire la recuperarea sumelor acordate nelegal. Şi problema până la urmă se tranşează la nivel de instanţă”, a explicat Ioan Condan, directorul adjunct al Camerei de Conturi Timiş.

Speriaţi de conspiraţie

La Primăria Timişoara, lista de nereguli descoperite de Curtea de Conturi este lungă: 50.000 pentru salarii de merit în perioada martie - noiembrie 2009, spor de dispozitiv 50.000 de lei. Acelaşi raport al Curţii de Conturi mai menţionează plăţi de 4,1 milioane de lei pentru tichete cadou acordate personalului din cadrul unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care personalul didactic şi didactic auxiliar nu avea calitatea de angajaţi ai entităţii auditate.

„Aceste plăţi sunt legale. Mergem în instanţă şi câştigăm. În general, câştigăm procesele cu Curtea de Conturi”, a spus Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara. Sindicaliştii din Primăria Timişoara mizează pe justiţie. „Probabil că celor de la Curtea de Conturi li s-a transmis de sus că trebuie să aibă o altă opinie. Şi probabil că tot de sus s-ar dori, dacă s-ar putea, eliminarea puterii judecătoreşti”, a afirmat Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.

Alte zeci de primării sunt în aceeaşi situaţie. La Beba Veche s-a consemnat acordarea unor drepturi speciale de menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă fără temei legal, în cuantum de 120.000 de lei. „Aşa fac cei de la Curtea de Conturi. Vin, pleacă şi noi câştigăm procesele”, a spus Ion Şeninţean, viceprimarul localităţii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite