Criza și instabilitatea aduc profit bun vânzătorilor de arme GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a Expo Gun&Fun aduce în premieră în Banat arme letale şi neletale. Comercianţii de arme din România susţin că orice perioadă de criză şi instabilitate măreşte numărul persoanelor care îşi procură arme.

Expo Gun&Fun, care se desfăşoară în acest weekend la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, este prima expoziţie de arme letale şi neletale din România. Deşi legislaţia românească în domeniul comercializării şi expunerii armelor nu îi ajută pe importatori, numai transportul obiectelor costând mai mult ca armele, la eveniment participă cinci firme de profil. Acestea au scos pe tarabe arme de foc letale, neletale, cu glonţ de cauciuc, arme de vânătoare şi de tir.

„Criza nu are de-a face cu vânzarea de arme. E o chestie psihologică. Cei care achiziţionează arme, o fac atunci când există incertitudine. Noi vindem în jur de 150-200 de arme pe lună. Pâinea, scutecele, sicriele şi armele se vor vinde mereu şi pe criză”, a declarat Laurenţiu Bădescu, reprezentat al armelor Grand Power, din Slovacia.

image

Client bogat, client sărac

Importatorii de arme susţin că în acestă perioadă, cumpărătorii de arme neletale provin din toate păturile sociale, de la săraci, la bogaţi. În cea mai mare parte, aceştia provin din oraşe. „De multe ori ne mirăm şi noi cum au reuşit să ia autorizaţie. Din păcate, la noi nu există o cultură a armelor. Însă noi ne rezervăm dreptul de a alege clienţii. Ne interesează cui vindem o armă”, a mai spus Laurenţiu Bădescu. Pe oamenii care fac parte din diverse servicii (poliţie, jandarmerie, SRI), reprezentanţii Grand Power îi ajută să îşi procure o armă cu rată fixă şi dobândă zero.

Pistolari ilegali

Armele neletale au gloanţe de cauciuc şi provoacă traume celor care sunt împuşcaţi. Ele pot să şi omoare. „Arma nu omoară. Omul omoară. Poţi să omori pe cineva şi cu un pix. Ideea este să foloseşti arma să-l sperii pe cel care te atacă, să poţi să îl imobilizei, să poţi suna la 112. Rolul armei este să ruginească. Să nu ajungi niciodată să o foloseşti. Cei care au armament legal niciodată nu omoară. El poate fi uşor controlat şi prins. Pistolarii sunt cei ilegali. Mai există o lege nescrisă: pistoalele cu glonţ adevărat responsabilizează. Acestea sunt folosite foarte rar”, a spus Vlad Văduva, preşedintele Clubului Român de Autoapărare.



Pentru cei de la MLD Guns, care vând pistoale marca Fort, din Ucraina, nu contează clientela, de vreme ce a trecut de examenele psihologice. „Vânzarea de arme e cea mai bună afacere în această perioadă. Pe noi nu ne interesează cine cumpără. E problema lui ce face cu arma mai departe. Dacă poliţia l-a calificat să aibă armă, nu e treaba mea”,  a declarat Marin Dan, distribuitorul pistoalelor Fort.



Vezi galerie foto cu armele de la Expo Gun&Fun


Pistoale cu gloanţe adevărate scoase la vânzare

Firma orădeană Material Grup oferă de vânzare şi pistoale cu gloanţe adevărate, în cadrul evenimentului găzduit de Centrul Regional de Afaceri. Compania este importatoarea mărcii CZ din Cehia. Astfel de arme nu pot ajunge însă pe mâna oricui. „Pistoale cu gloanţe nu pot cumpăra decât demnitarii, poliţiştii, militarii (activi sau în rezervă), deputaţii, persoanele care au calitatea de martori în procese sau sportivii de la cluburile de tir”, a explicat Vili Stancu, patonul firmei.

Prețuri la armele neletale la Expo Gun&Fun

Grand Power T10: 2.000 lei

Grand Power T12: 2.400 lei

Fort: 1.500 - 2.500 lei

CZ: 1.650 - 1.900

Armele cu CZ gloanțe adevărate costă între 2.150 şi 3.065 de lei.


image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite