Metode anticopiat pe băncile şcolii: jurământul în fața lui Dumnezeu și bruiajul telefoanelor mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un liceu baptist, elevii sunt puşi să jure în faţa lui Dumnezeu că nu trişează, iar la facultăţi se foloseşte aparatură de bruiaj. Universitatea Politehnica utilizează cu succes aparatura de bruiaj, pentru ca studenţii să nu poată copia cu handsfree.

Elevii din clasa a XII-a A de la Liceul Teologic Baptist din Timişoara şi-au postat pe Facebook teza. Aceasta constă într-un examen grilă, iar potrivit ei, liceenii sunt obligaţi să jure în faţa lui Dumnezeu că nu copiază. Pe lucrare, sub numele elevului examinat, este scris îngroşat jurământul pe care şcolarul trebuie să şi-l asume şi să îl semneze: „Mărturisesc înaintea lui Dumnezeu că NU AM COPIAT la această teză”.

Reacţia direcţiunii


Directorul Liceului Teologic Baptist a declarat că este posibil ca această practică să existe. Într-o primă fază a spus că nu ştie despre acest jurământ, apoi a declarat că semnarea lui depinde de fiecare elev în parte, fiind opţională.

„Nu ştiu. E posibil, că e profil teologic. Cred că e vorba despre asumarea responsabilităţii. Nu e o practică generalizată. O fi fost vreo întâmplare. E foarte posibil să se întâmple lucrul ăsta la doctrine biblice. E o materie de specialitate. E liber consimţit. Unii pot să semneze, alţii nu”, a declarat Ilie Dănuţ, directorul Liceului Teologic Baptist din Timişoara.

La Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) au fost achiziţionate în urmă cu câţiva ani aparate speciale pentru detectarea dispozitivelor mobile. Un asemenea aparat a presupus o investiţie de aproximativ 550 de euro din partea Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.

Atât frecvenţele de transmisie recunoscute, cât şi raza de detecţie pot fi uşor programate datorită interfeţei cu calculatorul pe care o asigură dispozitivul anticopiat realizat în Marea Britanie. Modul de funcţionare este simplu: dacă la o distanţă de maximum 40 de metri are loc o convorbire telefonică, aparatul atenţionează prin aprinderea unui led roşu. Acelaşi led semnalizează şi prezenţa unui mobil pornit.

Aparatul provoacă leziuni

Dacă studenţii renunţă la handsfree în favoarea microcăştilor wireless cu conectare prin bluetooth, montate pe timpan sau în canalul auditiv, aparatul anticopiat poate provoca leziuni, motiv pentru care „la intrarea în sală, examinaţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere că nu deţin dispozitive mobile”, a declarat profesorul Florin Alexa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite