Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timişoara, este în pericol din cauza degradării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche clădire din oraş, construită între 1443-1447, castelul are numeroase crăpături, unele mari cât o palmă. Lucrările de reabilitare din fonduri europene vor începe la sfârşitul anului. Acestea vor costa aproximativ 8,5 milioane de euro.

Starea Castelului Huniade din Timişoara, ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, pe ruinele vechiului castel construit în timpul domniei lui Carol Robert de Anjou, este deplorabilă. Crăpăturile în zidurile castelului au mâncat tencuiala şi cărămizile, încet, dar sigur, din cauza seismelor care au avut loc în Banat de-a lungul anilor, dar şi ca efect al desecării apei de sub castel după săparea pasajului din Piaţa Operei şi putrezirea lemnăriei. Dacă nu se intervine cu maximă rapiditate, există riscul ca anumiţi pereţi ai castelului să se prăbuşească.



E destul de probabil să se dărâme. Situaţia este foarte gravă. Probleme nu sunt de azi sau de ieri. Avem poze din perioada primului Război Mondial, când aici a funcţionat o unitate militară. Pe lângă arme, se observă bolta cu fisuri acoperite cu var. Acum, ele sunt mai mari şi mai deschise”, a declarat Dan Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului, care funcţionează în clădirea Castelui Huniade.

Probleme cu mutarea exponatelor


Primul pas spre salvarea istoriei dintre zidurile Castelului Huniade a fost făcut atunci când s-a înjectat beton lichid sub muzeu, iar pericolul de surpare după desecare a dispărut. Acelaşi tratament l-a avut şi clădirea Operei Române, încă dinainte de 1989. „Problemele sunt legate de structurile care sunt la etaje. Există riscul să se fragmenteze clădirea. Chiar şi la lucrările de restaurare vor fi probleme, pentru că trebuie intervenit cu mare atenţie. Iar costurile sunt şi mai mari. Aceste fisuri se vor vedea cu adevărat după ce se va îndepărtat tencuiala. Noi am început deja această operaţiune”, a mai spus Ciobotariu.

image



Una din marile probleme cu care se confruntă reprezentanţii celui mai vechi muzeu din Banat va fi mutarea obiectelor de patrimoniu, multe din ele fiind unicat şi extrem de fragile. Unele din obiecte urmează să fie duse la Bastion, însă pentru altele încă nu s-a găsit o soluţie. „Este unul dintre cele mai mari muzee din  ţară. E foarte greu de mutat totul. Nici nu este indicat să scoţi anumite obiecte din mediul lor. Multe sunt unicat, unele vechi de 7-8.000 de ani. Probabil că o să aplicăm şi varianta ca unele exponate să fie mutate dintr-o aripă în alta, în funcţie de unde se lucrează”.



Licitaţia pentru firma care se va ocupa de reabilitare urmează să aibă loc în vară, iar lucrările propriu-zise ar trebuie să înceapă până la sfârşitul anului.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite