Campioni în bucătărie: timişoreni medaliaţi la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Dragoescu este bucătar la un hotel din Timişoara. Frida Toth a câştigat medalia de bronz cu un vultur din ciocolată
Alin Dragoescu este bucătar la un hotel din Timişoara. Frida Toth a câştigat medalia de bronz cu un vultur din ciocolată

În spatele celor doi tineri stau oameni care şi-au găsit răbdarea să le cizeleze talentul ascuns. Alin Dragoescu, de 21 de ani, şi Frida Toth, de 22 de ani, sunt medaliaţi cu bronz la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg.

Meseria pe care cei doi şi-au ales-o este una aparent la îndemâna tuturor. Totuşi, Alin a fost remarcat pentru calitatea şi bunul gust al preparatelor sale şi Frida pentru că, în mai puţin de patru luni, a ajuns să uimească în calitate de ciocolatier. Talentul şi ambiţia lor au fost doar două componente din reţeta succesului. Ingredientul secret nu a fost şcoala pe care au urmat-o, ci oamenii care au investit în ei un lucru mai important decât orice calificare: încrederea.

„Singurul lucru cu care m-a ajutat şcoala a fost că mi-a dat posibilitatea să merg în practică. La noi este încă un sistem vechi şi comunist, în care lucrezi după cărţi mai vechi decât profesorii”, a spus bucătarul.

Ucenicie la un bucătar

În spatele lui Alin stă ascunsă o doamnă care şi-a găsit timp să facă dintr-un practicant, un bucătar adevărat. „Am văzut că vrea şi că are mână pentru asta, are viziunea culorilor şi a preparatelor. Teoria este doar 10 la sută din meserie. Trebuie să întâlneşti omul care să vrea să te înveţe, să-ţi arate, să fie mereu după tine. Satisfacţia este foarte mare, să vezi că tot ce ştii tu se transmite altcuiva cu dăruire”, a spus Marioara Vârtop, maestru bucătar la unul dintre cele mai mari hoteluri din Timişoara.

Secret împărtăşit

Frida Toth a început ca şi cofetară la una dintre patiseriile din Timişoara. „Au fost câţiva oameni care m-au sprijinit de-a lungul drumului. N-aş fi reuşit fără ajutorul Mihaelei Moise, proprietara patiseriei la care lucrez, care m-a îndemnat mereu să fac mai mult, şi al maestrului Silvian Miron”, a spus tânăra.

Silvian Miron, singurul ciocolatier din România, a remarcat talentul Fridei şi a învăţat-o secretele sculpturii în ciocolată. „Există în regiunea de Vest câţiva cofetari care lucrează în ciocolată şi probabil o fac pentru că le place, dar nu au deprinderi necesare pentru aşa ceva. Şcolile de profil n-au materia primă pentru practica în laboratoarele proprii. Ca să se îndrepte spre cofetărie, copilul trebuie îndrumat să-şi urmărească înclinaţiile, să poată avea rezultate”, a spus Silvian Miron.

citat
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite