Tinerii fug de doctoratele de la Timişoara. Află de ce sunt mai bune specializările din Ardeal sau Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Manafu nu vrea să urmeze un doctorat în Timişoara numai pentru palmares
Vlad Manafu nu vrea să urmeze un doctorat în Timişoara numai pentru palmares

Informatica, Economia şi Fizica sunt domeniile cu cele mai multe solicitări, în ceea ce priveşte doctoratele din Banat.

Vlad Manafu a terminat masterul în Comunicare şi Relaţii Publice acum doi ani. Deşi lucrează în domeniu, tânărul spune că oferta de la Timişoara nu îl atrage cu nimic.
„În cadrul facultăţii pe care am terminat-o eu, singurul master disponibil este cel de la Filosofie. Pe mine nu mă interesează asta şi nu vreau să fac un doctorat numai pentru palmares, aşa cum se poartă acum. În plus, locurile sunt limitate, mai ales cele de la buget. Deocamdată, îmi strâng bani, iar la vremea potrivită voi opta pentru un doctorat la Cluj sau Bucureşti. Acolo, ofertele sunt mult mai ramificate şi personalizate. Nu ţin neapărat să intru în regim bugetat, însă ţin să fac un doctorat din care să rămân cu ceva”, a spus tânărul de 27 de ani.

Ofertă redusă

Rectorii universităţilor susţin, însă, că în Timişoara, doctoratele se fac în mare pondere pentru cercetare şi nu pentru palmares. Deşi oferta este redusă, doctoranzii sunt dispuşi să scoată din buzunare mii de lei pentru un an de studiu.

„Cel mai căutat doctorat din cadrul universităţii noastre este cel din domeniul economiei, unde avem la dispoziţie 20 de locuri. Desigur, acestea sunt împărţite pe management, contabilitate şi finanţe. De remarcat este faptul că în acest domeniu nu avem locuri bugetate. Totuşi, sunt convins că nu va rămâne niciun loc liber”, a explicat Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Pe locul doi în topul doctoratelor se află Fizica, doctorat care, spun oficialii, oferă posibilităţi de cercetare. „Avem opt locuri alocate pentru fizică şi, de regulă, cerinţa este foarte mare în fiecare an. Asta pentru că, în acest domeniu, doctoranzii pot intra în cercurile de cercetare, având la dispoziţie o serie de facilităţi”, a spus rectorul.
La Universitatea Politehnica din Timişoara, unul dintre cele mai solicitate doctorate este cel de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, cu zeci de specializări şi peste o sută de doctoranzi. Deşi au mărit taxa de doctorat la 7.000 de lei, cei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie susţin că medicii nu preferă o anumită specializare la studiile doctorale. Numărul de locuri cu taxă nu este unul prestabilit, ci în funcţie de numărul de candidaţi înscrişi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite