Pasionaţii de "enduro" se adună în această săptămână în Munţii Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Sfârşitul acestei săptămâni programează, la Poiana Mărului, o nouă ediţie a Cupei Regiment 13 la "hard enduro". Scopul declarat al evenimentului este acela de a contribui la dezvoltarea zonei prin aducerea unui plus de turişti.

Competiţia propriu-zisă începe joi, însă evenimentul demarează încă de miercuri seara, cu înscrierea concurenţilor. Joi după-amiază are loc prologul,  în ziua doi se vor parcurge 100 de kilometri, iar în ziua trei, sâmbătă, încă 90. Concursul va avea două categorii, "experţi" şi "hobby". Evenimentul este internaţional, pe lângă concurenţii români fiind prezenţi la start motociclişti din Ungaria, Austria, Franţa, Polonia, Germania, sau Cehia.

Denumirea de Cupa Regiment 13 îşi are originea în istoricul Regiment de Graniţă Bănăţean numărul 13, cu sediul în Caransebeş. Fondat în 1767 de austrieci pentru apărarea graniţei de atunci cu Imperiul Otoman, regimentul avea în subordine întregul Banat Montan, fiind format din localnici, oameni aspri de munte, buni cunoscători ai locurilor, potecilor şi drumurilor montane. În decursul celor peste 100 de ani de existenţă, Regimentul de Graniţă a dat peste 25 de generali şi 200 de ofiţeri, şi a luptat în mai multe campanii împotriva Imperiului Otoman şi chiar împotriva armatelor franceze ale lui Napoleon.

Hard enduro este un sport cu motor off-road (are loc în afara şoselelor asfaltate, pe poteci şi drumuri de munte, în condiţii de teren accidentat şi obstacole naturale) de rezistenţă si îndemânare. Parcurgerea unui traseu prestabilit într-un timp cât mai scurt presupune maxima concentrare, vigilenta, rigoare si o foarte buna forma fizica. Traseul ce urmează a fi parcurs are mai multe puncte de control, care trebuie atinse in mod obligatoriu, astfel că în cadrul unei competiţii de hard-enduro concurenţii trebuie să dea dovadă şi de atenţie şi bună orientare în teren.

Cei interesaţi pot găsi informaţii detaliate pe site-ul evenimentului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite