GALERIE FOTO Misterul crucilor de pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalte de câţiva metri, din ciment, cu chipul lui Isus pictat pe ele, crucile de pe marginea drumurilor din Timiş rămân o enigmă. În jurul crucilor apărute în ultimii ani pe marginea drumurilor din judeţ, oamenii au croit nenumărate poveşti.

La intrările în Timişoara, pe drumurile spre oraşe importante sau localităţi mai mici, au apărut în ultimii ani cruci imense. Şoferii care le observă se închină şi cer protecţia divinităţii. Nimeni nu ştie însă cu exactitate cine a avut ideea de a fi construite, iar pe marginea existenţei lor au apărut mai multe poveşti.

„Au fost construite de un om de afaceri din Timişoara, pentru a binecuvânta şoferii, pentru că pe drumul spre Arad au avut loc multe accidente”, a spus o localnică din Orţişoara. Omul de afaceri timişorean ne-a confirmat că a contribuit la ridicarea unei cruci. „Au fost ridicate mai multe cruci din contribuţia mai multor creştini din Timiş şi a unor călugări de pe muntele Athos. Eu şi fiul meu am donat nişte bani, însă nu vrem să fie făcut public acest lucru. Au ales să fie construite în apropierea Timişoarei pentru că aici s-au jertfit mulţi oameni pentru înlăturarea dictaturii comuniste”, a spus afaceristul.

image

Tot despre muntele Athos a vorbit un alt om de afaceri care a dorit să rămână anonim: „Un preot de pe muntele Athos le-a construit. A adunat bani de la oameni şi le-a construit cu meşteri credincioşi, nu cu o firmă anume, majoritatea pe terenuri private. Vor fi îmbrăcate în marmură. Acum e criză şi se adună banii mai greu, de aceea va mai dura până vor fi finalizate”.

Ridicate pentru a scăpa de probleme

O altă poveste ne-a spus-o un angajat al Mitropoliei Timişoara: „Am auzit că un credincios din Timişoara, care avea probleme, s-a dus la Muntele Athos. Călugării i-au spus să ridice mai multe cruci, pentru că aşa va scăpa de probleme”. Pe drumul spre Arad au fost ridicate două cruci, una chiar în mijlocul sensului giratoriu care dă înspre centura Timişoarei.

„Crucile respective nu au autorizaţie de amplasare din partea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara şi nici nu ne-au fost solicitate aceste autorizaţii din partea cuiva”, a afirmat directorul instituţiei, Sorin Lucaci. Oficial, nici mai marii Bisericii Ortodoxe nu ştiu mai multe. „În forurile noastre eparhiale nu s-a discutat posibilitatea amplasării unor cruci în jurul Timişoarei sau la intrările în oraş. Nu am aprobat niciodată aşa ceva pentru că nu am avut o solicitare oficială a unei persoane sau firme. Le-am văzut şi eu, sunt un simbol care precizează că te afli în apropierea unui oraş creştin”, a spus şi preotul Ionel Popescu, vicar administrativ la Arhiescopia Timişoarei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite