EXCLUSIV Timișoreancă la alegerile parlamentare din Grecia, pe lista ecologiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Vitous
Cristina Vitous

Cristina Vitous va candida pe listele Partidului Verde Elen, la alegerile care vor avea loc în Grecia, pe data de 6 mai. Cristina a plecat din România în urmă cu mulți ani.

Cristina Vitous s-a născut în capitala Banatului și a locuit pe Bulevardul 23 August, actualul Revoluției 1989. A absolvit școala elementară Eftimie Murgu, școala generală la C.D. Loga și Liceul Agricol. Spune că și-ar fi dorit să devină medic veterinar, dar destinul avea să aibă alt drum pentru ea. "Am dat de două ori admitere la Facultatea de Medicină Veterinară. O dată la Timișoara și o dată Cluj, dar nu am intrat", își începe povestea Cristina Vitous.

L-a cunoscut însă pe fostul soț în 1982, un grec care studia la Facultatea de Medicină din Timișoara. În aceea perioadă, relațiile cu un străin nu erau privite cu ochi buni de securiști, astfel că viața Cristinei avea să se complice. "Legătura cu un străin nu a fost de loc ușoară, am avut un vecin care, de fiecare dată când venea fostul meu soț la mine, mă denunta la miliție și veneau la mine acasă. Am cerut aprobare de căsătorie, pentru că pe vremea aceea era nevoie de așa ceva de la Bucuresti. Depuneai dosarul și te chemau la interviu. Daca răspunsul lor era negativ, aveai dreptul de a redepune actele numai după un an", a mai declarat Cristina.

Șicane și amenzi de la miliție

A început să se obișnuiască cu vizitele sectoriștilor: "Băteau la ușă, intrau în casă și cereu buletinele tuturor celor prezenți în încăpere. Soțul meu avea buletin provizoriu așa că de fiecare dată trebuia să plătească amendă! Pe mama o chemau să dea declarație despre ce s-a discutat. Sunt convins că mulți râd astăzi de aceste lucruri, dar așa era atunci", a afirmat timișoreanca.

Șicanele au fost multe. A plătit amendă pentru că soțul ei se afla la ea în casă, a plătit amendă pentru deținere de câine, care de asemenea era al grecului, dar și amendă pentru simplul motiv că bărbatul își parca mașina în curtea blocului.

Mutatul în Grecia

În 1984, Cristina s-a căsătorit și s-a mutat apoi la Atena. A făcut cursuri de limbă greacă și pe urmă a intrat la Academia Pedagogică din capitala Greciei. A continuat să se perfecționeze și a ajuns să studieze pedagogia la nivel universitar. "De 13 ani lucrez în învățământul elementar, la stat. Predau limba greacă la clasele I-VI. Pentru mulți părinți nu a fost de loc ușor  să accepte ca o învățătoare străină să le predea greaca copiilor lor. Dar după ce m-au cunoscut, au început să mă accepte", a mai declarat Cristina Vitous.

A participat și la alegerile locale în 2010

Cristina Vitous se dovedește foarte energică în viața profesională: a participat la congrese de matematică, pedagogie și protecția mediului. În politică a intrat în 2010 când au participat la alegerile electorale la Primărie. "Nu am avut multe voturi, așa că nu am devenit consilieră. Dar sunt în comitetul pentru educație a școlilor elementare. Din 2010 sunt în Partidul Verzilor din Grecia și am avut o propunere să candidez ca parlamentară la alegerile ce vor avea loc pe 6 mai", a mai declarat Cristina.

Partidul Verzilor din Grecia a lansat oficial prezentarea candidaților în această săptămână, miercuri. Bănățeanca susține că, dacă va fi aleasă, va rămâne un om simplu și nu va accepta nici mașinile parlamentarilor, iar o parte din salariu îl va oferi în scopuri umanitare.

Viața e grea în țara amenințată de faliment

Viața în Grecia nu este roză după grava criză economică prin care traversează țara. Despre acest lucru cel mai în măsură este să vorbească o persoană care trăiește acolo. "Este trist ce se întâmplă aici. Multi oameni sunt dați afară de la lucru ori sau rămân fără muncă după ce se închid firmele. Alții nu sunt plătiți de loc, ei lucrează chiar dacă sunt restanțe salariale mari. Oamenilor le este din ce în ce mai greu să plătească toate taxele; facturile de întreținere, apă, curent, telefon...toate scumpesc întruna, iar salariile se tot reduc. Produsele alimentare de bază se tot scumpesc", a spus Cristina Vitous.

Ca și învățătoare, bugetară fiind, Cristinei i s-a redus salariul la 400 de euro. "În general mulți oameni ajung la disperare Se tot aud diverse cazuri de sinucideri și foarte mulți devin oamenii ai străzii", a adăugat românca. Ce șanse are Cristian Vitous să prindă un post de parlamentar? "Oamenii sunt sătui de politicieni, nu mai au încredere în ei și asteaptă după alegeri să se schimbe guvernul și să intre pe scena politică figuri și nume noi! Pronosticurile spun că niciun partid nu o să obțină o majoritate. S-ar părea că în parlamentul de 300 vor intra în jur de opt-zece partide. Nici un partid nu o să poată ajunge la putere pentru că nu o să poată obține procentul de 42%. Așa ca vor fi obligate mai multe partide să coopereze pentru a forma noul guvern", a mai spus Cristina Vitous.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite