UPDATE Preotul-primar din Criciova spune că nu a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Rosoca. FOTO: redesteptarea.ro
Petru Rosoca. FOTO: redesteptarea.ro

În comuna Criciova din judeţul Timiş vor fi organizate din nou alegeri locale, după ce primarul ales, Petru Rosoca, a demisionat din funcţie. Acesta era primar din 2010, când a câştigat fotoliul de edil şef în urma unor alegeri anticipate.

Demisia a fost confirmată de Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş "Petru Rosoca, primarul din Criciova, care este preot de meserie, a fost obligat de Biserica Ortodoxă Română să aleagă între preoţie şi Primărie, iar el a ales calea demisiei din Primărie", a declarat Bojin, citat de Mediafax. Potrivit preşedintelui CJ Timiş, atribuţiunile fostului primar, care şi-a depus demisia atât la CJ Timiş, cât şi la Prefectura Timiş, la Primăria din localitate, dar şi la Mitropolia Banatului, vor fi preluate fie de viceprimar, fie de un consilier local până la organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar.

Petru Rosoca (PDL) a fost ales primar, pentru prima dată, în aprilie 2010, când au avut loc alegeri anticipate pentru funcţia de edil-şef al localităţii Criciova. Acele alegeri nu au fost ferite de scandal, contracandidatul de la PNL acuzându-l pe preot că oferă pomi fructiferi alegătorilor şi că a făcut aproape 100 de cărţi noi de identitate pentru oameni din alte sate, special pentru vot. În 10 iunie 2012, Petru Rosoca a candidat tot din partea PDL, fiind ales, din nou, primar al comunei.

UPDATE Petru Rosoca a infirmat faptul că ar fi demisionat. Preotul ortodox ucrainean din comuna Criciova a precizat că doar şi-a anunţat această intenţie. „Nu este adevărat, nu mi-am dat demisia, nu încă. Am fost acuzat că am probleme de ordin financiar la primărie şi că vreau să fug. Sunt minciuni. Aştept un control de la Curtea de Conturi care să arate adevărul", a declarat, pentru Adevărul, primarul Petru Rosoca. Canoanele bisericeşti ortodoxe permit preoţilor să candideze doar în funcţii de consilieri locali sau judeţeni, cu aprobarea ierarhilor. „Preoţii nu au voie să se implice politic, nu este permisă candidatura la primărie", a declarat preotul Marius Florescu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Banatului. Administrativ, părintele-primar Rosoca aparţine de Protopopiatul ortodox ucrainean din Lugoj. Întrebat de ce se retrage abia după doi ani în care a deţinut funcţia, mai ales că a candidat şi câştigat pentru a doua oară, preotul a evitat să răspundă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite