Primele rezultate ale anchetei în cazul avionului prăbuşit: unul dintre piloţi s-a catapultat înainte de impact

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Avionul militar care s-a prăbuşit, joi, la Craiova s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare, iar comandorul Mihail-Relu Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de izbirea aeronavei de stâlp, potrivit Mediafax.

Prim-procurorul adjunct de la Parchetul Militar Timişoara Cătălin Piţu a declarat, vineri, pentru Mediafax, că din primele cercetări de la faţa locului a reieşit că aeronava IAR 99 Şoim, prăbuşită, joi, la Craiova, s-a lovit de un stâlp din beton înainte de impactul cu solul. "Avionul s-a lovit de un stâlp din beton, înainte de impactul cu solul, după un minut de la decolare. A pierdut din înălţime din cauze încă necunoscute, vom stabili acest lucru ulterior. Comandorul Mihai Relu-Ioana s-a catapultat cu una sau două secunde înainte de impactul cu stâlpul. Urmează să îl audiem pe copilot când acesta va fi apt să discute cu anchetatorii", a declarat Cătălin Piţu.

Potrivit sursei citate, cutia neagră şi bucăţi din avion au fost preluate de anchetatori şi duse la Bucureşti pentru expertiză, iar primele concluzii ale anchetei ar putea dura până la trei săptămâni. "Ancheta noastră presupune colectarea concluziilor tehnice în urma citirii datelor de către anchetatorii care expertizează cutia neagră a avionului. Apoi urmează audierea martorilor şi a pilotului supravieţuitor. Preconizăm să avem primele concluzii peste două sau trei săptămâni", a afirmat Piţu pentru agenţia de presă.

Într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale se arată că vineri, de la ora 8.00, prin ordin al ministrului Corneliu Dobriţoiu, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, au fost organizate ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru comandorul Aurelian Cojocaru, care şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Craiova. La ceremonia de comemorare organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale au participat ministrul Corneliu Dobriţoiu, secretarii de stat Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă şi personalul militar şi civil din structurile centrale ale instituţiei.

După intonarea imnului, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarului care şi-a pierdut viaţa şi s-a oficiat serviciul religios. Un avion IAR 99 Şoim, cu dublă comandă, s-a prăbuşit, joi, în jurul orei 10.30, în zona Aeroportului Craiova. Aeronava aparţine Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, iar accidentul s-a produs la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite