Ce spun părinţii timişoreni despre clasa zero: o idee bună, dar confuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Buchert (stânga) şi Simona Catargiu şi-au înscris copiii în „clasa 0“
Alina Buchert (stânga) şi Simona Catargiu şi-au înscris copiii în „clasa 0“

Timişul este printre judeţele fruntaşe la înscrierea în clasa pregătitoare, pe care părinţii o văd ca pe o idee bună, dar cu mici probleme. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au dat asigurări că toţi copii vor avea un loc în „clasa 0“, fiind pregătiţi, în caz de nevoie, să suplimenteze numărul locurilor.

Alina Buchert şi Simona Catargiu sunt două timişorence care tocmai şi-au înscris copiii în clasa pregătitoare. Faptul că lucrează în învăţământ le oferă o perspectivă unică asupra unui subiect foarte controversat în ultima vreme. Alina are gemeni, un băiat şi o fată, în timp ce Simona are un băiat, toţi la vârsta clasei pregătitoare.

„Eu văd clasa pregătitoare ca pe o chestie pozitivă. Sunt foarte mulţi copii neşcolarizaţi în preşcolar, pentru că sunt situaţii în care părinţii nu-şi permit să ţină copii la grădiniţă. Copilul vine la clasa pregătitoare, iar când trece în clasa I are câteva lucruri deja învăţate, legat de colectivitate, diverse abilităţi care se formează în timp şi aşa mai departe“, a spus Simona Catargiu.

Utilă, dar grăbită
Graba cu care s-a impus apariţia clasei pregătitoare i-a derutat pe mulţi dintre părinţi. „Este o oarecare stare de confuzie, pentru că încă nu ştie nimeni exact cu ce se mânâncă această clasă pregătitoare. E greu să reformezi un sistem în câteva luni. Este o idee bună, dar trebuie aplicată cu paşi mici, nu brusc“, a mai spus Simona Catargiu. „Poate ar fi fost indicat un an şcolar intermediar, în care părinţii să aibă dreptul să aleagă dacă vor clasa pregătitoare sau nu“, a completat Alina Buchert.

Noua regulă privind alegerea unei şcoli în apropierea locuinţei nu este pe placul tuturor. „Pe mine, de exemplu, mă interesează omul care îmi va educa copiii timp de cinci ani, e important să fie compatibil cu personalitatea şi caracterul copilului meu. Majoritatea celor care vor preda la clasa pregătitoare vor fi probabil suplinitori, iar părinţilor nu le prea convine asta, în fiecare an să schimbe învăţătorul“, este de părere Alina Buchert.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au dat asigurări că toţi copii vor avea un loc în „clasa 0“, fiind pregătiţi, în caz de nevoie, să suplimenteze numărul locurilor. În Timiş, problema softului blocat în prima zi de înscriere a fost remediată rapid, după aproximativ o oră. ;

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite