Proiect de cercetare în agricultură, în valoarea de sute de mii de euro, derulat la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Un proiect de cercetare ştiinţifică în valoare de 440.000 de euro prinde contur la Timişoara, sub administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

"Screening-ul toleranţei la salinitate a unor populaţii locale de legume, în vederea conservării potenţialului genetic şi a biodiversităţii" a fost câştigat în competiţia din anul 2011 în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, programul Parteneriate, subprogramul "Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă". Proiectul a fost evaluat de o echipă de referenţi străini şi a primit 96 de puncte din 100 - cel mai mare punctaj acordat în această competiţie.

Obiectivul principal al proiectului constă în identificarea populaţiilor locale de roşii, ceapă, usturoi şi fasole tolerante la secetă şi salinitate, în vederea utilizării lor în programele de ameliorare şi ca material semincer pentru fermieri. Dat fiind faptul că România este una dintre ţările europene cu întinse suprafeţe agricole a căror producţie este afectată de excesul de săruri din sol, iar îmbunătăţirea calităţii acestor soluri prin irigare şi drenaj ar necesita investiţii mult prea mari, proiectul îşi propune să identifice şi să amelioreze populaţii locale tolerante la saraturarea solului, oferind o soluţie mai accesibilă fermierilor.

Principalele activităţi specifice se referă la colectarea, identificarea şi caracterizarea populaţiilor locale de tomate, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la salinitate, în vederea creării unei  baze de date online ce va conţine informaţii privind caracteristicile populaţiilor colectate, metodele de înmulţire, condiţionare şi pastrare. În plus, se va crea o colecţie de populaţii locale vechi, valoroase din punct de vedere calitativ şi productiv, care să poată fi folosite atât ca material semnicer pentru fermierii interesaţi să le cultive, cât şi în programele de ameliorare, în vedere obţinerii de noi soiuri sau hibrizi mai bine adaptaţi la condiţiile de mediu.

Proiectul este derulat în parteneriat cu alte trei instituţii - Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu dela Brad" Iaşi, Centrul de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice "Vasile Fati" Jibou şi Institutul Pentru Ştiintele Vieţii de la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite