Clădirile zidite pe scandaluri: Cel mai futurist proiect de arhitectură din Banat se naşte cu multă gălăgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazarma „U“ arată jalnic în momentul de faţă
Cazarma „U“ arată jalnic în momentul de faţă

Ideile pro şi contra vin de multe ori din interese meschine. Ultimul exemplu de acest gen este proiectul de modernizare al Cazarmei „U”. Noul proprietar şi un arhitect bucureştean propun unul dintre cele mai futuriste proiecte romââneşti pentru acest imobil. Arhitecţii timişoreni se opun.

Mioara Simcelescu, proprietarul Cazarmei „U” vrea să schimbe complet faţa zonei Mărăşti, prin transformarea imobilului într-un hotel de cinci stele şi centru de afaceri. Conceptul gândit de arhitectul Dorin Ştefan presupune îmbinarea elementelor vechi cu cele moderne.

Războiul arhitecţilor pentru un proiect de 20 de milioane de euro din centrul Timişoarei

„Combinarea trebuie să plece de pe poziţii de egalitate. Noul nu trebuie privit ca un intrus. În momentul în care nu este privit ca un intrus, noul poate să conlucreze cu vechiul. Dacă de fiecare dată avem o poziţie foarte refractară, niciodată vom reuşi să susţinem vechiul, care nu se poate ajuta singur”, a explicat arhitectul Dorin Ştefan.



Arhitecţii timişoreni nu au fost de acord cu propunerile arhitectului bucureştean. „Sunt frustraţi pentru că nu aţi fost chemaţi să lucraţi pe acest proiect”, a spus Simcelescu. Unul din cei vizaţi de Simcelescu este preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Timiş, Vlad Gaivoronschi. „ Nu cred că trebuie organizată această discuţie acum, ci după ce se va aprofunda un pic tema”, a spus Vlad Gaivoronschi.  Citeşte aici ce mai spune Gaivoronschi şi alţi arhitecţi ţimişoreni

Timişoara: Primul hotel de cinci stele din Banat se va numi „Viena” (GALERIE FOTO)

Război arhitectural

Un alt proiect clădit pe neînţelegeri a fost construirea hotelurilor Novotel şi Etap, în zona Iosefin. Pe de o parte au fost cei care s-au opus vehement construcţiilor susţinând că le ia lumina, că nu au ce căuta astfel de clădiri într-o zonă istorică, iar pe de altă parte au fost cei care au susţinut lucrarea. Într-un final Primăria a luat o decizie în acest sens, iar recent a fost emisă autorizaţia de construcţie.

Clădirea de sticlă din Piaţa Operei este un alt proiect extrem de controversat. Între arhitecţi s-au lansat adevărate conflicte din cauza „acvariului”.

Proiect futurist pentru inima Timişoarei

În acest caz, nici măcar arhitectul care a proiectat lucrarea nu mai este mulţumit de modul în care au transformat proprietarii construcţia pe care el a gândit-o.

Dezbaterea îmbinării elementelor vechi cu cele moderne a fost încinsă şi când s-a pus problema reabilitării Pieţei Victoria. Arhitecţii s-au contrazis în idei, iar proiectul, care trebuia făcut din bani europeni, a fost ratat. Citiţi ce spun arhitecţii timişoreni pe timisoara.adevarul.ro.

Părtaş la toate scadalurile pe clădiri 

Viitoarea faţă a cazarmei conform proiectului arhitecţilor (foto dsba)
Viitoarea faţă a cazarmei conform proiectului arhitecţilor (foto dsba)

Fostul arhitect-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu a luat parte la toate. Ciurariu susţine că o dezbatere serioasă, cu profesionişti care îşi argumentează ideile, este binevenită. „Au fost discuţii şi pentru mall-uri. E normal şi firesc să fie o dezbatere profesionistă, iar dacă vine un arhitect din Bucureşti nu e decât de câştigat”, a spus Ciurariu.

Primăria Timişoara tace

Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au putut exprima o poziţie pe marginea conceptului, aşteptând un proiect mai concret. „A fost o prezentare pentru specialişti tocmai pentru a crea un curent de opinie. Pentru a testa reacţia experţilor din acest domeniu”, a spus şeful Direcţiei de Comunicare din Primăria Timişoara, Violeta Mihalache.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite