Drama tatălui care îşi caută fetiţa răpită în România: "Sunt disperat deoarece sistemul îşi bate joc de mine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat a câştigat custodia fiicei sale în vârstă de patru ani, dar poliţiştii nu reuşesc să dea de urma copilului. Zoltan Griober, de 41 de ani, luptă cu morile de vânt ale sistemului birocratic din România ca să îşi ducă fetiţa înapoi în Italia.

Timişoreanul Zoltan Griober, plecat de 11 ani în Italia, căruia soţia româncă i-a răpit fiica în vârstă de patru ani şi o ascunde în România, încearcă de un an să îşi recupeze copilul. Justiţia i-a dat bărbatului custodia micuţei Beatrice prin sentinţă irevocabilă. Însă angajaţii Ministerului Justiţiei îi spun tatălui că sentinţa este inutilă şi că nu are nicio şansă să îşi recupereze fiica din cauza birocraţiei.  

Zoltan a câştigat custodia micuţei Beatrice, prin sentinţă irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti, încă din luna ianuarie.
„A trebuit să aştept patru luni după redactarea sentinţei şi să se facă executare silită de două ori, ca să luăm copilul. Însă fiica mea nu este la domiciliul declarat de mamă, iar noi pe acel domiciliu avem executarea silită”, a spus Zoltan Griober. Poliţiştii şi executorii judecătoreşti i-au spus lui Zoltan că dacă se întâlneşte cu fiica şi cu soţia sa pe stradă oriunde în România nu poate să îşi ia fetiţa şi să o ducă în Italia.

Avocatul lui Griober, Mihai Colcea, spune că poate să ia copilul doar de la domiciliul ei, pentru că acolo trebuie să aibă loc executarea silită.
„Clientul meu reuşeşte doar să cheltuiască bani aiurea cu procedurile care nu îi aduc copilul. Nici executorii judecătoreşti nu au auzit de un asemenea caz. În România au mai fost şase cazuri de acest gen, dar niciunul dintre părinţi nu şi-a recuperat copilul”, a declarat avocatul. „Este ireal. Eu am ales calea legală, am respectat toate procedurile din instanţele româneşti, am fost corect. Mă simt ca un extraterestru în România. Justiţia este halucinantă, fără logică. Îmi dă acte pentru copil, dar îmi spune că actele nu îmi folosec la nimic”, a mai declarat Zoltan Griober.

În pat cu duşmanul

Zoltan s-a căsătorit cu Oana Maria, în urmă cu cinci ani, şi au locuit împreună cu fiica lor în Italia până anul trecut. Soţul a aflat accidental că soţia sa a depus divorţ în România şi că el este citat la vechea adresă din Timişoara. „Căsnicia a fost fără probleme, Oana stătea cu mine acasă în Italia, dormeam în acelaşi pat şi procesul era în derulare, în România, fără ca eu să ştiu. Apoi ea a plecat cu fata în România. Am mai vorbit cu fiica mea la telefon, de câteva ori, iar Beatrice abia aşteaptă să se întoarcă la mine”, a mai spus tatăl disperat.

În căutarea copilului pierdut

Tatăl fetiţei spune că este şocat de faptul că statul român nu îl ajută să îşi ducă fetiţa acasă şi că autorităţile nu reuşesc să protejeze minorii, dând vina pe birocraţie şi proceduri rupte din romanele lui Kafka. „Birocraţia din această ţară este fabuloasă. În Italia poliţia răscoleşte oraşul ca să îţi găsească copilul în regim de urgenţă. În România, toată lumea îmi spune că este normal ce se întâmplă. Nu este vorba de un teren, ci de un copil. Sunt într-o situaţie disperată. Nu ştiu cât o să mai dureze acest calvar”, s-a plâns Zoltan Griober.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite