Urmează trei zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Cum să vă protejaţi de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaia cu apă este, de ce nu, o alternativă
Bătaia cu apă este, de ce nu, o alternativă

Vestul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, iar locuitorii din aglomerările urbane vor resimţi temperaturi şi mai ridicate decât cele estimate la staţiile meteo, care se ridică până la 41 de grade Celsius, conform previziunilor INMH.

Pentru perioada cu temperaturi ridicate, medicii recomandă să hidratăm organismul fără a aştepta senzaţia de sete, fiind recomandat un consum de 2 - 2,5 litri de apă pe zi. Este indicată evitarea consumului de băuturi carbogazoase şi sucuri dulci, alcool şi cafea. Se mai recomandă populaţiei să evite deplasarea prin soare în intervalul orar 11.00 - 18.00, îmbrăcăminte lejeră, din fibre subţiri şi culori deschise, folosirea accesoriilor pentru soare, respectiv pălării, eşarfe şi ochelari de soare, evitarea zonelor aglomerate şi supravegherea copiilor pentru a nu sta în soare în intervalul orar amintit.

Reduceti efortul fizic, aerisiţi încăperile dimineaţa şi seara, iar pe timpul zilei închideţi şi acoperiţi orice sursă de căldură, renunţaţi la orice aparat casnic care nu vă este de maxim folos în această perioadă şi poate fi o sursă de căldură, verificaţi constant prospeţimea şi starea alimentelor din frigider, optaţi pentru o alimentaţie uşoară, multe salate, legume şi fructe crude, lactate, iaurt şi lapte bătut, ceaiuri şi supe uşor călduţe, faceţi duşuri călduţe şi tamponaţi corpul, fără a-l şterge complet de apă. Persoanele cu afecţiuni cronice, cei care au probleme cu inima şi persoanele în vârstă sunt sfătuite să rămână în casă pe timpul zilei.

În Timişoara sunt activate patru puncte de prim ajutor, în clădirea Operei, în incinta Gării de Nord, în Piaţa 700 şi în Piaţa Badea Cârţan, iar Serviciul de Ambulanţă şi toate serviciile de primiri urgenţe din unităţile sanitare sunt pregătite să intervină la solicitare. Protejaţi-vă organismul prin hidratare şi neexpunere la soarele puternic al zilei şi evitaţi trecerile bruşte de la temperaturi foarte scăzute, produse de aparatele de aer condiţionat, la aerul fierbinte de afară. Reglaţi aparatele de aer condiţionat pentru a fi cu cinci grade mai puţin decât temperatura de afară.

Meteorologii estimează că în noaptea de duminică spre luni vremea se va răcori considerabil, însă până atunci termometrele vor arăta teperaturi între 37 şi 41 de grade la umbră.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite