CAMPANIE "ADEVĂRUL" Cornelia Pantea, dascălul cu sute de olimpici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Pantea
Cornelia Pantea

Cornelia Pantea a fost votată de cititorii „Adevărul” pe locul al doilea în campania „Profesorii cu care timişenii se mândresc”. Predă limba şi literatura română de mai bine de trei decenii şi jumătate şi spune că nu ar schimba niciun moment din cariera ei.

Cornelia Pantea a format zeci de generaţii, de la avocaţi, la medici, scenarişti, dar şi oameni cu competenţe în domeniul real, precum absolvenţi ai Universităţii „Politehnica” şi ai altor colegii prestigioase din întreaga lume. După 35 de ani de predat, „doamna de română” este una din cele mai îndrăgite profesoare din cadrul ciclului gimnazial de la Colegiul Naţional Bănăţean. Reţeta este menţinerea unui echilibru între autoritate, respect şi înţelegere şi comunicare.

Responsabilitate copleşitoare

"Am avut grijă ca niciodată să nu cer, fără să am ceva de oferit, în schimb. Cred că elevii mei au ştiut să aprecieze asta, de-a lungul generaţiilor”, a spus dascălul. Licenţiată în dublă specializare – atât limba şi literatura română, cât şi limba franceză - profesoara spune că a avut grijă să îşi dedubleze rolul informativ cu cel formativ. „Cred că, dincolo de rolul de a informa copiii şi a-i stimula să îşi dezvolte aptitudinile cognitive, noi, dascălii, avem o responsabilitate copleşitoare. Noi formăm viitoarele generaţii. Desigur, asta se realizează într-un colectiv, dar, fiecare dintre noi contribui un pic la formarea viitorilor oameni din societate”, a explicat aceasta. Totodată, femeia susţine că cea mai frumoasă parte a celor 35 de ani de reprezentat copiii. „Frumuseţea de la catedra unui profesor este faptul că lucrăm cu tineri şi suntem obligaţi să ne păstrăm spiritul juvenil. Trebuie să ne adaptăm la fiecare tendinţă a vremurilor, pentru că nu vrem să rămânem desuieţi de faţă cu ei”, a adăugat profesoara.

De 25 de ani, Cornelia Pantea îi iniţiază pe tineri în tainele limbii române la aceaşi şcoală –Colegiul Naţional Bănăţean. Pe parcursul unui sfert de veac, dascălul a „făurit” sute elevi care au fost premiaţi la olimpiadele locale şi naţionale de limba română. „Elevii mei au obţinut sute de premii şi menţiuni la Olimpiada de Limba Română – faza judeţeană. Alţi zeci de elevi au obţinut premii şi menţiuni la faza naţională. Am avut chiar şi o elevă cu premiul întâi”, îşi aminteşte femeia.

Pe parcursul anilor de activitate, profesoara nu a rămas fără recunoştiinţe la nivel profesional. Cornelia Pantea se poate mândri cu o serie de diplome de merit din partea Colegiului Naţional Bănăţean, a Consiliului Judeţean Timiş, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a Ministerului Educaţiei şi chiar a Guvernului României.

Activitate publicistică

Timişoreanca nu s-a oprit la activităţile din cadrul şcolii. În 1997, s-a implicat şi în publicarea unui volum de teorie, menit să îi ajute colegii de breaslă. Astfel, Cornelia Pantea şi-a pus semnătura pe volumul „Modele de teste pentru evaluare parţială pe nivele de dificultate – limba şi literatura română”. Trei ani mai târziu, dascălul îşi continuă activitatea publicistică cu lucrarea „Scara de clasificare şi investigaţia – tehnici de evaluare între instituţie şi rogoare”. Totodată, cadrul didactic s-a implicat într-o serie de programe educative extracurrriculare. „M-am implicat într-o campanie anti-droguri şi vicii şi am încercat să duc copiii în cât mai multe excursii tematice”, a spus aceasta. Profesoara susţine că a încercat să îşi înveţe elevii să aplice noţiunile de fonetică şi sintaxă în viaţa cotidiană. Plimbările prin ţară au stimulat copiii să gândească materia în mod logic.

Diriginte şi prieten al elevilor, Cornelia Pantea spune că este vizitată foare des de foştii ei învăţăcei. „Eu sunt profesor de gminaziu şi mă mai trezesc că vin foarte mulţi elevi de la liceu să asiste la clasele mele, de dorul atmosferei din vremurile trecute. Cred că, pe lângă ce ne impune programa, avem datoria să învăţăm elevii să caute, să gândescă şi să se descurce în viaţă”, a conchis Cornelia Pantea.

Palmares profesional

Cornelia Pantea a primit „Medalia de Merit” şi „Diplomă de onoare” din partea Colegiului Naţional Bănpţean, „Diploma de excelenţă” din partea Inspectoratului Judeţean Timiş, „Diploma Pro Juventute” de la Consiliul Judeţean Timiş, Diploma „Gheorghe Lazăr Clasa a II-a” de la Ministerul Educaţiei, cercetării şi Tineretului şi „Diploma de excelenţă” de la Guvernul României. Femeia este membru al Consiliului de administraţie al CNB, şef de catedră la limba română, metodist şi membru al Consiliului consultativ de specialitate al ISJ Timiş, dar şi coordonator pedagogic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite