VIDEO Zece ani de la dispariţia misterioasă a jurnalistului timişorean Iosif Costinaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Costinaş. Foto: captură video
Iosif Costinaş. Foto: captură video

Acum un deceniu, în iunie 2002, ziaristul bănăţean a dispărut în condiţii cel puţin ciudate. Aproape un an mai târziu, rămăşiţele sale au fost găsite la 25 de kilometri de Timişoara, în pădurea Pişchia, în apropierea liniei de cale ferată. Apropiaţii celui dispărut nu mai speră să afle adevărul.

Probele ADN au demonstrat că rămăşiţele erau ale lui Bebe Costinaş, însă circumstanţele morţii sale rămân în continuare învăluite de mister. Autorităţile au categorisit cazul drept "sinucidere suspectă", bazându-se pe faptul că lângă rămăşiţe au fost descoperite ambalaje de diazepam, însă presa şi apropiaţii jurnalistului, care au făcut propriile investigaţii, au respins ideea sinuciderii, subliniind mai multe detalii care nu se potrivesc.

Faptul că un cadavru ar fi putut rămâne mai bine de nouă luni la câţiva metri de o cale ferată circulată, care este verificată periodic la pas, fără a fi descoperit, sau o pată de sânge omenesc descoperită pe cămaşa găsită lângă oseminte sunt doar două dintre aceste detalii.

Cei care l-au cunoscut nu sunt de acord nici acum cu concluziile anchetei oficiale, dar nici nu mai cred că acest caz va fi vreodată lămurit pe deplin. Oscar Berger este patronul ziarului "Timişoara", unde ziaristul dispărut publica. "Nu mai sper nimic, nu cred că se va mai întâmpla ceva. Cred în continuare că Bebe Costinaş a fost omorât, sunt prea multe detalii care indică acest lucru. Lângă rămăşiţe au fost găsite trei pachete de diazepam, în raportul oficial au apărut apoi cinci. Medicii cu care am vorbit au spus că ar fi nevoie de cel puţin şase pentru a afecta un om de greutatea lui Bebe, el era mai corpolent. Apoi, cum să stea un cadavru 10 luni într-o zonă circulată fără să fie descoperit? Am cerut o expertiză care să arate dacă nu cumva cadavrul a fost îngropat în pământ şi apoi dus acolo pentru a se închide cazul. Nu a fost făcut nici până azi", a spus Oscar Berger.

Bebe Costinaş s-a preocupat îndeaproape de dosarele Revoluţiei, publicând lista cu numele ofiţerilor de miliţie pe a căror arme s-au găsit urme de funingine în decembrie 1989. La data dispariţiei, jurnalistul a spus unor apropiaţi că are în lucru o carte cu dezvăluiri despre lumea interlopa locală şi legături ale acesteia cu oameni influenţi din zonă, o parte dintre apropiaţii săi considerând că acesta ar putea fi motivul pentru care a fost ucis.

Mai jos puteţi vedea un reportaj despre această dispariţie, realizat în 2005, care ridică mai multe întrebări despre seriozitatea cu care acest caz a fost anchetat de către autorităţi:

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite