Coşmarul de la Bacalaureat umple judeţul de şomeri. Tânăr picat la Bac: "Matematica aia nu-mi folosea la mare lucru"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tineri s-au înghesuit la AJOFM pentru a-şi depune dosarele pentru indemnizaţia de şomaj, după ce au picat examenul. Rata şomerilor din Timiş a crescut de la 1,75 la sută la 1,83 la sută. Pe lângă  250 de  lei, tinerii au şansa unui loc de muncă.

După ce au picat Bacalaureatul, se consolează cu indemnizaţia de la stat. Sute de tineri s-au prezentat, în această vară, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru a-şi depune dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. Claudiu Iager a picat examenul de Bacalaureat, pentru a doua oară, în această toamnă. Materia care i-a dat bătăi de cap a fost matematica. „Dacă în sesiunea din vară am luat peste 3, acum am luat 2,55”, a mărturisit tânărul, care a spus că nu a mai solicitat reevaluarea lucrării sale. „Nu avea niciun rost să depun contestaţie. O să încerc să dau Bacalaureatul la anul. A fost greu. Eu am terminat la «Ion Mincu», pe un post de tehnician. Matematica aia de la Bacalaueat nu-mi folosea la mare lucru”, a povestit acesta. Claudiu a venit împreună cu mama sa la AJOFM, pentru a-şi depune dosarul pentru indemnizaţia de şomaj. „Sunt bani foarte puţini, dar ce să facem? Măcar pe ăştia să îi luăm. O să încerc să mă prezint la târgurile de joburi şi poate găsesc ceva mai bine plătit”, a povestit acesta.

În situaţia lui Claudiu se mai află sute de alţi absolvenţi de liceu care au picat examenul maturităţii. Conform liderului AJOFM Timiş, peste 400 de tineri au venit până acum să îşi solicite şomajul. „Au venit 425 de tineri până acum, însă vor mai veni. Aceştia sunt din prima sesiune, în timp ce foarte mulţi care au picat în sesiunea din toamnă încă mai aşteaptă rezultatele contestaţiilor. O să fie mult mai mulţi”, a explicat Liviu Neguţ, directorul AJOFM Timiş. Acesta a spus că nu este îngrijorat în ceea ce priveşte economia Timişului, întrucât creşterea ratei şomajului nu este îngrijorătoare. „Şomajul a crescut de la 1,75 la sută,  la 1,83 la sută în Timiş. Nu sunt cifre îngrijorătoare. Noi sperăm doar ca prin aceste dosare depuse, tinerii să îşi găsească şi un loc de muncă”, a conchis acesta.

Ce trebuie să faci pentru şomaj


Tinerii care nu au luat examenul maturităţii îşi pot depune dosarele pentru şomaj la sediul AJOFM Timiş, în termen de 60 de zie de la data absolvirii liceului. Ei trebuie să prezinte cartea de indentitate, certificatul de naştere, fişa matricolă de la absolvirea gimnaziului, adeverinţă medicală, una cu veniturile suplimentare şi terenurile în posesie. Absolvenţii beneficiază de 250 de lei, lunar, timp de jumătate de an, timp în care pot participa la o serie de cursuri de recalificare profesională. Cele mai căutate joburi sunt cele în confecţii, pază şi alimentaţie publică.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite