Pistolarii care umblă liberi prin Vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile simple de înarmare duc la tot mai multe conflicte
Procedurile simple de înarmare duc la tot mai multe conflicte

Permisele de port-armă se acordă uşor, iar cei care îşi „spun” punctul de vedere prin ţeava pistolului scapă doar cu amenzi.

Răfuielile dintre tinerii timişoreni seamănă cu cele desprinse din filmele americane despre viaţa din Bronx. Gloanţele, săbiile, pistoalele şi bâtele au ajuns să fie folosite tot mai des pe străzile Timişoarei. Poliţia cu greu face faţă cazurilor de agresiune şi, deşi anchetează numeroase cazuri, din cauza legii complicate, mai tot timpul cei vinovaţi scapă cu pedepse mici sau simple amenzi.

În prezent, după capitală, Timişul este judeţul cu cei mai mulţi pistolari „pe metru pătrat“. Conform statisticilor Inspectoratului de Poliţie Timiş, 1.800 de persoane au permise de port-armă pentru cele din categoria neletale. Când vine vorba de armele de vânătoare, cele cu aer comprimat şi cu gaz, numărul posesorilor de port-armă creşte la 15.000.

Scandal la spital


Ultimul caz anchetat de poliţişti l-a vizat şi pe omul de afaceri Sorin Boiangiu, devenit cunoscut după o relaţie cu vedeta Adelina Pestriţu. În noaptea de duminică pe luni, Boiangiu i-a spart piramida nazală unui tânăr care şi-a permis să îi jignească amica. Înfuriat, victima a încercat să îl împuşte pe omul de afaceri cu un pistol cu gloanţe de cauciuc, însă nu l-a nimerit. „Toate declaraţiile date după scandal au fost înaintate la Parchet. Lucrurile care s-au întâmplat la spital sunt grave”, a spus Emil Andrei, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.

Astfel, Parchetul poate să îl trimită pe Boiangiu după gratii pentru trei luni pentru că i-a spart nasul celui care îi jignea prietena, în timp ce pistolarul poate fi condamnat la cinci ani de închisoare. În acelaşi timp, instanţa poate decide să îi pedepsească pe cei doi cu câte o simplă amendă.
„Oamenii trag după rivalii care nu le-au acordat prioritate în trafic sau după vecini. Se dau jos din maşină ori ies din casă şi trag cu arma”, a explicat Adrian Dumbravă, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Timiş, uşurinţa cu care timişorenii scot pistoalele. În ultimii trei ani, au fost anchetate peste 200 de uzuri de armă nejustificate, iar toţi pistolarii s-au ales cu simple amenzi. Victimele acestor agresiuni rareori depun plângeri.

Agresată de un clan de pistolari

Avocata Carmen Obîrşanu, bătută acum un an de un clan de ţigani pe un bulevard din centrul oraşului, spune că procurorii ţin dosarul agresiunii ei într-un sertar unde se depune praful pe el.
Dintre toţi cei şase bătăuşi, care au lovit-o cu pumnii şi cu picioarele, procurorii cercetează doar o femeie pe care nu au chemat-o până acum la audieri.

Scandalul a pornit de la faptul că avocata şi-a vizitat clienţii care sunt într-un litigiu cu ţiganii. În urmă cu două săptămâni, aceleaşi persoane au fost implicaţi în alt conflict armat cu un clan rival. Tot ele au mai fost acuzate de presiuni şi asupra altor avocaţi.

De ce se înarmează  bănăţenii?


„S-a ajuns la o înarmare în rândul populaţiei din cauza nesiguranţei în serviciile oferite de poliţie. Chiar dacă ei au permis de port-armă, se ajunge ca lumea să nu fie educată când să folosească arma şi când nu. E o situaţie gravă”, e de părere psihologul Tudorel Butoi. El mai crede că pistoalele vor fi folosite tot mai des la jafuri şi atacuri, în căutare de câştiguri rapide.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite