Sume record în Dezvoltarea Rurală. Regiunea de Vest a atras aproape un sfert de miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a efectuat până în prezent plăţi către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în valoare de 4,02 miliarde de euro. Judeţul Timiş a accesat peste 235 de milioane de euro din acest fond.

Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 5 VEST Timişoara (CRPDRP 5 VEST Timişoara) a efectuat până în prezent plăţi către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în valoare de 235.001.959,58 euro. În cadrul Regiunii 5 Vest, cele mai multe plăţi au fost făcute către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a căror proiecte de investiţii se află în judeţul Timiş - 86.143.431,76 euro. Judeţul Timiş este urmat de Caraş-Severin, cu un total de peste 55 de milioane de euro. Urmează judeţul Arad, care a absorbit 50.389.287,48 euro. Către beneficiarii PNDR din judeţul Hunedoara s-au efectuat plăţi în valoare de 43.452.906,48 euro.

Ce este Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală şi cum te poate ajuta dacă trăieşti la sat

Din suma totală pe ţară, 2,29 miliarde de euro reprezintă plăţi pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate prin PNDR pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural, iar restul, 1,73 miliarde de euro, reprezintă plăţi directe efectuate către fermieri. Pe lângă această sumă, România a absorbit iniţial şi 561 de milioane de euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de aproximativ 4,6 miliarde de euro fonduri atrase efectiv pentru România de către APDRP, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor europene de aproape 50% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală, până în 2015.

Pentru efectuarea plăţilor, APDRP trebuie să primească din partea beneficiarilor proiectelor de investiţii Cereri de Plată pe care, după verificarea documentară şi pe teren, le decontează. Sunt decontate doar acele cheltuieli efectuate care sunt eligibile, sunt justificate cu documente valabile şi sunt în conformitate cu prevederile proiectului aprobat pentru finanţare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite