Marian Suvergel predă folclorul la vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Suvergel
Marian Suvergel

Oltean de origine, muzicianul este stabilit în Timişoara de aproape 30 de ani, iar acum predă vioara la Şcoala Populară de Arte.

PROFIL
Născut. 9 februarie 1959, Drăgoeşti (Vâlcea)
Educaţie. Universitatea de Stat a Artelor (Chişinău)
Experienţă. 40 de ani de vioară
Familie. Căsătorit, are o fiică

Marian Suvergel provine dintr-o familie de învăţători, iar pasiunea pentru muzică a venit în mod natural. „Tata a încercat să mă instruiască în ceea ce priveşte vioara în etapele fireşti. La vremea respectivă, ca orice copil, iubeam şi eu fotbalul, iar când îl auzeam pe tata cântând dincolo, eu fugeam la fotbal. La o serbare din sat, fata preotului a cântat la vioară, iar atunci pot să zic că s-a declanşat pasiunea mea pentru acest instrument. Mai mult dintr-o ambiţie, pentru că ea era fată şi cânta, iar eu eram băiat, dar nu cântam”, a povestit actualul profesor momentul decisiv în alegerea carierei.
„Mai serios am început din clasa a III-a. Am urmat un liceu teoretic la Craiova, însă eram foarte aproape de Casa Tineretului, unde se ţineau cursuri de vioară. M-am împrietenit foarte bine cu profesorul care ţinea cursurile acelea, pentru că eu, ştiind notele de acasă, puteam să cânt orice îmi scria”, a mai spus Marian Suvergel.

De la economie la folclor
La începutul anilor ’80, violonistul a poposit în Banat pentru a-şi găsi un rost în viaţă. „Am venit la Timişoara cu gândul să mă fac economist. Aşa s-a întâmplat că înainte să ştiu unde e Universitatea, am aflat unde e Casa Tineretului, unde era o ferventă activitate muzicală. Am renunţat foarte uşor la gândul de a deveni economist, pentru că muzica mă chema”, şi-a amintit Suvergel.
„Am devenit la scurt timp după sosirea la Timişoara instrumentist la Ansamblul Banatul, undeva în 1981 – 1982. Am lucrat acolo până la începutul anilor ‘90, iar timp de patru ani am fost şi dirijorul orchestrei. Apoi m-am retras în învăţământ, crezând că am făcut vreo mare şmecherie”, a mai spus virtuozul, care acum este profesor de muzică la mai multe şcoli din oraş.

Un profesor muţumit
Marian Suvegel este mândru de elevii din clasa de vioară de la Şcoala Populară de Arte. „O mare satisfacţie este faptul că am luat şi aceste ore de la Şcoala Populară de Arte. I-am luat de mici, iar acum văd că au crescut, cântă, pot să-i iau cu mine la spectacole. Când îi văd în dreapta sau în stânga mea că trag la vioară exact aşa cum trebuie am o mare satisfacţie”, a mărturisit profesorul.
Fiica acestuia i-a călcat pe urme, însă nu vioara a fost instrumentul preferat. „Am parte de un copil nemaipomenit, care şi-a văzut de studiu de la început şi continuă să studieze pianul. A terminat conservatorul aici, iar acum este la master. Sunt impresionat de fiecare dată când mă cheamă s-o urmăresc la recitaluri sau alte ocazii”, a spus Marian Suvergel.

Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi din vioară în România?
Se poate trăi decent. Mai am colaborări cu ansamblurile din oraş, mai facem câte un turneu peste hotare. Plus faptul că mai eşti invitat la un eveniment sau altul, de către cei care-şi permit să facă acest lucru. Mă impresionează faptul că marile minţi sunt foarte aplecate asupra foclorului.

Ce viitor are muzica populară autentică?
Am văzut festivalurile care se organizează, în zonă sau la nivel naţional, şi am văzut interpreţi tineri foarte buni, până în 20 de ani. Însă un folclor de mare calitate nu se poate interpreta la vârste asa fragede, marea performanţă este adusă de instrucţie.

Ce-i place
„Îmi place mâncarea bună şi vinul bun, mai ales că sunt născut lângă Drăgăşani, unde e o podgorie serioasă. Întotdeauna vinul făcut la noi în casă are parcă alt gust”, a spus muzicianul.

Ce nu-i place
Marian Suvergel este foarte atent în privinţa oamenilor cu care are de-a face. „Nu-mi place să colaborez cu oameni neserioşi, nu-mi plac oamenii cu
două feţe. Prefer să lucrez cu oameni dintr-o bucată”, a mărturisit violonistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite