UPDATE Justiţia este oarbă la Timişoara: un hoţ care a jefuit un magazin cu sabia este liber, un tânăr care a furat două telefoane este în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr care a jefuit cu o sabie ninja un magazin este în libertate, pe când un hoţ de telefoane stă de şase luni în arest. Poliţiştii au atras de mai multe ori atenţia că luptă în zadar cu hoţii, majoritatea tâlharilor fiind cercetaţi în stare de libertate. Pe de altă parte, instanţa decide arestarea sau lăsarea în libertatea a infractorilor şi în funcţie de probele strânse de poliţişti.

UPDATE, ORA 11.30 Procurorul de caz se apără

"Procurorul de caz, analizând propunerea organelor de politie privind arestarea preventiva a învinuitului Hîrtie Sebastian, a dispus cercetarea in stare de libertate a acestuia cu obligarea de a nu părăsi Municipiul Timișoara pentru o perioada de 29 de zile, întrucât probatoriul administrat pana la acel moment a fost insuficient pentru ca fata de învinuit sa se poată lua o măsură preventiva mai severa si nu pentru ca acesta nu ar reprezenta un pericol public. Procurorul de caz a dispus completarea cercetărilor in vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt in vederea tragerii la răspundere penala a autorilor faptei in baza probelor ce vor fi administrate. Cu privire la numitul Matei Claudiu Basarab, acesta a fost condamnat definitiv de către instanța de judecata pentru faptele săvârşite", spune procurorul Dan Păuleţ.

Un jaf petrecut vineri arată încă o dată că justiţia se aplică în moduri diferite în infracţiuni asemănătoare. Sebastian Hârtie, în vârstă de 20 de ani, a pus pe jar poliţia la finalul săptămânii trecute, când a prădat un magazin alimentar. Mascat, tânărul a ameninţat-o pe vânzătoare cu o sabie şi a reuşit să dispară cu 60 de lei şi zece cartuşe de ţigări.

Pentru că evenimentul a fost considerat unul grav, oamenii legii au mobilizat o serie de echipaje de poliţie, iar în mai puţin de 24 de ore, Sebastian Hârtie a fost prins şi reţinut pentru 24 de ore. Spre stupefacţia poliţiştilor şi a opiniei publice, instanţa a considerat că Sebastian Hârtie nu reprezintă niciun pericol public, chiar dacă a fost acuzat de tâlhărie, astfel că s-a decis că tânărul poate să fie cercetat în libertate.

Tot tâlhărie, alt tratament
Tot de tâlhărie a fost acuzat şi Matei Basarab, un tânăr de 20 de ani din Timişoara care este cercetat de la începutul anului pentru că a tâlhărit două persoane, pe care le-a lăsat fără telefon mobil.

Liceanul este arestat încă din luna februarie, instanţa considerând că tânărul reprezintă pericol pentru opinia publică, acuzaţia adusă fiind tot de tâlhărie. „Sunt distrusă de durere. Nu există dreptate în România. Sunt oameni care fură mii de euro, care le dau în cap oamenilor, care varsă sânge, dar sunt cercetaţi în libertate. Copilul meu a negat în permanenţă că ar fi vinovat. Stă din februarie în închisoare. M-am luptat pentru el, dar nu mai ştiu ce să fac”, a spus Maria Basarab, mama tânărului care stă de nouă luni în arestul Inspectoratului de Poliţie Timiş. Tânărul trebuia să susţină în vară Bacalaureatul, dar tocmai pentru că se află în arest, nu a putut să-şi dea examenele.

„Nu poliţiştii decid cine este pericol public şi cine poate să fie cercetat în stare de libertate. Noi nu facem altceva decât să anchetăm acuzaţiile şi să strângem probe. Pentru noi, toţi infractorii sunt un pericol”, a spus Gheorghe Popescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Timiş.

Poliţiştii au atras de mai multe ori atenţia că luptă în zadar cu hoţii, majoritatea tâlharilor fiind cercetaţi în stare de libertate. Pe de altă parte, instanţa decide arestarea sau lăsarea în libertatea a infractorilor şi în funcţie de probele strânse de poliţişti.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite