Un cult care anunță vindecarea cu vorba bună face adepţi la Timişoara. Vezi care e secretul sănătăţii dezvăluit de membrii cultului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wolfgang Vogelsberger îi întreabă pe timişoreni dacă au simţit „primele semne ale vindecării“
Wolfgang Vogelsberger îi întreabă pe timişoreni dacă au simţit „primele semne ale vindecării“

Organizaţia pare a fi un pseudo-cult perfect, în care activitatea e voluntară, nimeni nu promite nimic şi banii se dau prin donaţie. Membrii acesteia cred în învăţăturile unui german, Bruno Gröning.

În jur de o sută de persoane stăteau, duminică seara, în „poziţia deschisă“ pe scaunele din sala mare a Casei „Adam Müller Guttenbrunn” din Timişoara. Cu palmele întoarse în sus, aşezate pe picioarele depărtate unul de celălalt, ascultau un soi de muzică ambientală şi, cu ochii închişi, aşteptau un semn de la Bruno Gröning sau de la Dumnezeu.

„Sectă comercială“

Internetul spune că organizaţia a fost caracterizată drept „sectă comercială“ într-un raport oficial din anul 1997 al Senatului Berlinului – în aceeaşi categorie cu Biserica Scientologică. Potrivit lui Wolfgang Vogelsberger, un german care a declarat că este „medic specialist în anestezie şi terapia durerilor“, de când a intrat în cercul de „Prieteni ai lui Bruno Gröning“, a fost martorul a peste 1.000 de vindecări.

Publicului timişorean nu i-au fost prezentate, însă, decât puţine „dovezi“, constând în hârtii care semănau a documente medicale germane, a căror veridicitate poate fi greu verificată. Cu toate acestea, mulţi s-au arătat interesaţi de înfiinţarea unui cerc în oraşul de pe Bega. Astfel de cercuri există deja în alte oraşe din România, precum Bucureşti sau Oradea.

Cercurile în lume

Întrebat despre cei care au caracterizat organizația drept controversată, Vogelsberger a precizat că acest lucru nu este important. „Acesta nu este aspectul principal. Importante sunt vindecările și cei 6.000 de specialiști din medicină care lucrează pentru a le documenta. Oamenii care au fost bolnavi vorbesc peste tot în lume despre cum s-au vindecat”, a declarat Wolfgang Vogelsberger.

Întâlnirile în cadrul cercurilor sunt organizate la fiecare trei săptămâni. Persoanele care participă la aceste manifestări povestesc, potrivit vorbitorilor, ce li s-a mai întâmplat, benefic sau nu, în perioada trecută de la ultima întâlnire. Aceste mărturii sunt consemnate de un membru al organizației, din domeniul medical. „Prietenii lui lui Bruno Gröning“ nu promit că bolnavii se vor vindeca și nu le cer sau sugerează acestora să renunțe la medicina tradițională. În schimb, își asumă orice vindecare sau reușită de alt tip, spre exemplu renunțarea la fumat.

Membrii organizației spun că nimeni dintre cei interesați de urmarea învățăturilor lui Bruno Gröning nu este obligat să dea sume de bani, însă posibilitatea acordării unor donații benevole este amintită la fiecare câteva fraze. Banii sunt ceruți pentru „achitarea diferitelor cheltuieli, cum ar fi prețul sălilor închiriate”. „Prietenii” spun că sunt în număr de circa 70.000 la nivel global, iar cercuri funcționează în fiecare țară europeană și pe toate continentele.

O altă activitate principală a acestora este prezentarea unui „documentar” despre viața vindecătorului și mărturii culese de la diferite persoane care ar fi scăpat de boli prin intermediul învățăturilor lui Bruno Gröning și a puterii divine. Membrii organizației spun că acest film ar avea puteri vindecătoare, prezintă publicului doar câteva scurte secvențe din acesta, care constau în mică parte din filmări ale vremii cu Gröning, restul până la peste cinci ore de „documentar” fiind umplut cu mărturii ale unor persoane. Accesul la film se obține, bineînțeles, tot pe bază de donație.

Cazul Nicolau

Vindecarea pe cale spirituală urmând învăţăturile lui Bruno Gröning a funcţionat, conform mărturiei acesteia, şi în cazul Lilianei Nicolau, un medic de familie din Bucureşti care are peste 3.600 de pacienți, clasându-se recent pe primul loc într-un top realizat în Capitală, în care criteriul de selecție a fost acesta. Ea le-a mărturisit celor prezenţi că a scăpat de discopatia lombară de care a suferit mai mulţi ani, în mod miraculos, după ce s-a înscris într-un astfel de cerc.

Deşi a vorbit despre radiografii şi dovezi medicale, niciuna dintre acestea nu a fost prezentată, precizând că problema a fost insuficiența timpului alocat pentru prezentare. Evenimentul a durat în jur de trei ore, timp în care cei prezenți au ascultat muzică preț de minute bune. „Dacă nu aveam documentele în regulă, nici nu aveam voie să prezint aici. Toate sunt într-o revistă pe care oamenii o primesc“, a declarat Liliana Nicolau.

Cine a fost Bruno Gröning, „doctorul-minune“

Bruno Gröning s-a născut în Gdansk, actualmente oraş polonez, în anul 1906, decedând 52 de ani mai târziu la Paris. Bazele acestor „cercuri de prieteni“ sunt axate pe învăţăturile lui. A devenit cunoscut în Germania de după cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind considerat de unii - vindecător, iar de alţii - şarlatan. Gröning a comparat omul cu o baterie care consumă zilnic energie şi trebuie reîncărcată. El a atribuit toate însănătoşirile divinităţii, una dintre cele mai amintite cugetări ale sale fiind „Dumnezeu este cel mai mare medic“.

„Doctorul minune” a murit în Franța, adepții săi spunând că îi fusese interzis să mai vindece, ajungând să fie dat de mai multe ori „chiar și în judecată”. Potrivit documentației pe care o oferă cercurile de prieteni ai vindecătorului, sentința finală nu a mai fost dată niciodată din cauză că Gröning a murit la vârsta de 52 de ani. Întrebată care a fost cauza morții „doctorului minune”, medicul Liliana Nicolau a precizat că în niciun caz nu a fost vorba despre umflăturile care îi deformau acestuia gâtul, pe care le-a caracterizat drept „centri unde se strângea energia”, nu vreo afecțiune a glandei tiroide.

„A murit prin combustie internă. Mergeți la București sau la Târgu-Mureș să vedeți filmul până la capăt. O să vedeți cum era acuzat de medicii cărora nu le convenea să își piardă pacienții. Când l-au deschis au încremenit, pentru că este foarte rară (combustia spontană - n.r.). Ați văzut umflăturile acelea de la gât, nu erau de la glanda tiroidă. Dacă ar fi fost gușă atunci trebuia să aibă ochii bulbucați, dar nu era cazul. Atunci era o glandă, poate timus, nu știm exact, în care înmagazina energia divină, deci Heilstrom-ul. În momentul în care nu a mai avut voie să iasă în public, deci nu mai era el însuși, a ars pe dinăuntru”, a declarat dr. Nicolau.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite