Raluca Popescu face bani din cercei originali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Popescu
Raluca Popescu

Studenta s-a lansat în afacerile cu bijuterii pe care le confecţionează singură, la cererea clientelor.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 8 februarie 1988, Târgu Jiu
EDUCAŢIE.  Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie
Familie. Necăsătorită

Tânăra a început să facă cercei handmade în urmă cu un an, când şi-a dat seama că poate să-şi folosească talentul ca să-şi pună pe picioare propria afacere. A început să confecţioneze cercei şi brăţări pentru prietenele sale, apoi şi-a lansat afacerea pe internet.
„Am primit cadou de ziua mea un site pe care îl actualizez săptămânal. De când am început să postez toate modelele pe care le creez pe www.jolibijou.net, am început să am tot mai multe comenzi. Am zeci de cliente care au rămas fidele după ce au cumpărat prima dată pe la mine”, a povestit Raluca Popescu.

A făcut o şcoală cu şanse de viitor
Ea cumpără materialele de la furnzinori şi asamblează bijuteriile sale originale acasă, în funcţie de dispoziţie şi de timpul liber pe care îl are. „Acum sunt în ultimul an la facultate şi am mai puţin timp, însă în general lucrez câteva ore pe zi. În funcţie de complexitatea modelului creat pot să lucrez şi câte o oră la o piesă”, a explicat tânăra.
Raluca are zeci de modele pe care le-a realizat în ultimul an, iar ideea afacerii cu produse originale i-a venit în anul II de facultate. „Eu iniţial am vrut să dau admitere la Facultatea de Arte, însă ulterior am ales Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, pentru că îmi poate oferi o meserie practică. Nu ştiu dacă voi ajunge să predau la şcoală, să fiu profesor, însă după absolvirea Facultăţii de Arte nu ai prea multe şanse în România. Însă dacă ai un talent, poţi să dezvolţi o afacere de nişă”, a mai spus Raluca Popescu.

Talent moştenit
Ea produce zeci de modele, la diferite preţuri, în funcţie de buzunarul clientelor care o găsesc pe Internet. „Clientele mele au între 18 şi 25 de ani. Preţul unui produs, în funcţie de munca investită în el, este cuprins între 6 şi 50-60 de lei. Preţurile nu sunt mari, iar clientela este diversificată”, a mai spus tânăra.
Ea a moştenit talentul de la tatăl ei, care a încurajat-o să-şi deschidă propria afacere. „Tatăl meu este foarte priceput la desen, dar cu toate acestea a ajuns inginer. I-am călcat pe urme. Eu mă inspir din diverse epoci istorice, iar fiecare model creat de mine are o denumire”, a mărturisit Raluca Popescu.

Întrebări şi răspunsuri

Câţi bani câştigi din piesele pe care le creezi?
În România nu se fac aşa de mulţi bani din acest domeniu, însă lucrurile evoluează într-o direcţie bună. În Germania preţurile produselor handmade sunt de trei ori mai mari decât al celor făcute pe bandă rulantă. În România este invers.

Se poate trăi dintr-o asemenea afacere?
Dacă îţi dedici mult timp şi ai mulţi clienţi, se pot face bani frumoşi. Este nevoie de multă răbdare şi puţin talent, iar dacă faci lucruri de calitate, numărul clienţilor creşte exponenţial.

Ce-i place
„Îmi place să lucrez, să-mi câştig singură existenţa şi să creez lucruri originale. Originalitatea ar trebui să fie apreciată, mai ales când vine vorba de lucrări de calitate, dar acest lucru se întâmplă foarte rar”. 

Ce nu-i place
„Nu îmi place că sunt clienţi care îmi cer kitsch-uri, modele pe care le văd la televizor sau în altă parte şi apoi vor copia. Sunt lucrări care nu îmi plac şi am refuzat să le fac”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite