Cristian Demeter are şase reţete proprii de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Demeter
Cristian Demeter

Cristian Demeter produce de trei ani cafea şi fiecare zi reprezintă pentru el o altă zi a cunoaşterii boabelor aromate.

PROFIL
Data naşterii. 20.05.1978, Timişoara
Studii. Liceul Nikolaus Lenau, Timişoara
Experienţă. De 3 ani producător de cafea
Familie. Căsătorit, o fetiţă de 10 luni.

Totul a început într-o zi în care Cristian s-a hotărât să meargă, împreună cu soţia sa, în Germania pentru a cumpăra cafea, ca să înceapă o afacere cu cafea verde. „Am avut o slăbiciune pentru cafea şi am vrut să fac ceva nou, original”, a spus Cristi. Drumul până la fabricarea cafelei nu a fost atât de simplu.
Credea că în Germania o să găsească un loc plin de cafea, însă spre surprinderea lor, nu a fost aşa. Acolo au fost nevoiţi să întrebe din om în om pentru a găsi boabele. „Până la urmă am găsit şi am avut ocazia de a-i cunoaşte pe unul dintre primii 10 importatori”, a spus Cristian. Unul dintre ei l-a luat pe Cristian sub aripa lui şi l-a iniţiat în tainele cafelei.

Drumul spre succes
Afacerea lui Cristian a început de la şase saci de cafea, care erau aduşi cu maşina din Germania. Dacă la început Cristi se gândea că o să facă afacere doar cu cafea verde, pe parcurs planurile s-au schimbat. Pasiunea pentru cunoaşterea cafelei a devenit atât de puternică, încât şi-a deschis o prăjitorie şi a început singur să înveţe despre tot ceea ce ţine de cafea.
„Nu e atât de uşor să faci cafea. Trebuie să studiezi continuu, fiecare reţetă de cafea trebuie să fie preparată într-un anumit fel”, a spus Cristi. Până să înveţe cum stă treaba cu prăjitul cafelei, timişoreanul a ars kilograme, însă tot nu s-a dat bătut. În tot ceea ce Cristi a realizat, un om l-a sprijinit tot timpul. Este vorba de soţia sa, Judit, care munceşte cot la cot cu el pentru ca afacerea să dea randament. Pe parcurs, Cristian Demeter a deschis şi o firmă, prin care timişorenii pot savura cele 22 de reţete de cafea.

„Zilnic beau şi 20 de cafele”
„Fetele care servesc la magazinul de prezentare sunt instruite de mine şi de soţia mea. Ele ştiu detalii despre fiecare tip de cafea”, a spus Cristian. La început Cristian şi-a început afacerea cu 16 sortimente de cafea, iar acum în magazinul său de prezentare clienţii pot găsi în meniu 22 de sortimente, dintre care 6 sunt reţetele sale proprii. „O cafea bună începe de pe plantaţii. Zilnic beau 20 de cafele”, a explicat Cristian.
Cristian şi soţia sa au avut şi momente de cumpănă, însă dorinţa de a face ceva i-a determinat să continue. „Familia ne-a ajutat foarte mult. Şi prietenii au fost alături de noi. Datorită lor ne-am făcut afacerea cunoscută”, a spus timişoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Câte cafele bei sau deguşti pe zi?
Cam 20 de cafele beau zilnic. Trebuie să testez cafeau după ce este gata. Etapele cafelei sunt următoarele: după ce este prăjită, ea trebuie să stea la maturat. După 72 de ore, cafeau este bună de băut, iar primul care o gustă sunt eu.

Ce planuri ai pe viitor?
Am foarte multe planuri de viitor. Anul acesta vreau să îmi deschid o fabrică şi încă un magazin într-o zonă centrală. Vrem ca această afacere să fie moştenită de fiica noastră, să nu se piardă ceea ce noi am realizat şi vom realiza în continuare.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul cu familia, lucru care se întâmplă destul de rar, pentru că majoritatea timpului îl petrec studiind despre cafea. Am noroc că soţia este mai tot timpul cu mine, pentru că ne ocupăm împreună de afacere. Am participat şi la cinci expoziţii. De asemenea, îmi mai place să mă plimb”, a spus Cristian Demeter, producător cafea.

Ce nu-i place
„În primul rând, nu îmi place birocraţia. Apoi, ar urma în categoria lucrurilor neplăcute neseriozitatea oamenilor şi concurenţa neloială”, a spus Cristian.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite