Raymond Gulyas aleargă spre CE de la Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raymond Gulyas
Raymond Gulyas

Tânărul atlet concurează pentru cluburile CSU Timişoara şi CSM Arad şi vrea să reprezinte România la Campionatul European din Spania.

PROFIL
Născut. 19 mai 1984 (Ineu - Arad)
Educaţie. Ultimul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă. Şapte ani de atletism de performanţă

Raymond a prins gustul atletismului, dar mai ales al curselor pe distanţă medie, de la mama sa. „Fac sport din 1998, cu o întrerupere de câteva luni anul trecut. Mama a fost şi ea sportivă de performanţă, însă nu a făcut prea mult. Alerga cam aceleaşi probe ca şi mine, semifond, şi mi-a plăcut şi mie”, a povestit tânărul născut în Ineu.
Sportivul activează acum atât pentru un cub arădean, cât şi pentru unul timişorean. „Proba de bază e de 1.500 de metri. Mai alerg şi 800, 3.000, 5.000 mai rar, dar în general 1.500. Liceul l-am făcut la LPS Banatul, în Timişoara, apoi, odată cu trecerea anilor, am ajuns la CSU Timişoara, iar momentan sunt şi la CSU şi CSM Arad”, a declarat Raymond Gulyas.

Performanţe la juniori
Atletul are numeroase titluri naţionale şi internaţionale şi principalul său obiectiv este acum calificarea la Campionatul European de seniori programat la sfârşitul lunii iulie, la Barcelona. „Cel mai important rezultat a fost un loc cinci la 1.500 de metri, la Campionatul European de juniori. Pentru că este vorba de un concurs individual, nu pun la socoteală aici rezultatele cu echipa”, a spus Raymond.
„Cel mai bun rezultat pe 1.500 de metri l-am reuşit în 2006, am scos un timp de 3 minute, 43 de secunde şi 35 de sutimi. Comparativ, baremul pentru calificarea la Campionatul European de seniori este de 3:42. Acesta e şi obiectivul, pentru asta mă pregătesc, vreau să particip la Europenele de la Barcelona, de anul acesta”, a explicat sportivul.

Doi ani de vacanţă
Forţat de împrejurări, Raymond Gulyas a lăsat atletismul pe planul doi pentru o bună bucată de timp, perioadă în care a muncit în Franţa. În plus, o accidentare l-a împiedicat să se antreneze timp de aproape nouă luni.
„După ce am reînceput antrenamentele, primul concurs l-am avut în 11 februarie, la Băile Felix, o selecţie de Balcaniadă la cros. Am ieşit pe locul doi la 10.000 de metri cros, alergaţi prin pădure, cu un timp care-mi dă încredere. Imediat, după două zile, am alergat la Budapesta, unde am ieşit tot pe locul doi, la 3.000 de metri, în sală”, a povestit Raymond.
Înainte de a încerca să obţină timpul necesar pentru calificarea la CE, atletul vrea să termine facultatea. „Săptămâna trecută au fost Campionatele naţionale, însă n-am putut să merg, pentru că am avut examene la şcoală. Am timp până în iunie să particip la concursuri unde vor fi luaţi în considerare timpii pentru baremul de Europene”, a spus atletul care îl admiră pe marocanul Hicham El Guerrouj, deţinătorul recordului mondial la 1.500 de metri.

Întrebări şi răspunsuri

Ce performanţe ai avut până acum în atletism?
Eu am început destul de târziu atletismul de performanţă, la 14 ani. La juniori I, în 2003 aveam deja două participări la Campionatele Europene. Am avut locul cinci la individual la 1.500 de metri, pe pistă, şi locul doi cu echipa României la cros. Am titlul de campion balcanic la juniori, titlul de vicecampion balcanic la seniori şi mai multe titluri naţionale.

Se poate trăi din atletism în România?
Nu fără rezultate extraordinare. Eu am o indemnizaţie de aproximativ 700 de lei, strânsă de la două cluburi. Sunt premii din partea cluburilor, un titlu de campion naţional e 1.500 de lei, de exemplu.

Ce-i place
„Îmi place aerul curat, dacă aş avea posibilitatea aş sta tot timpul undeva la munte”, a spus Raymond, care plănuieşte un cantonament la munte, pentru pregătirea la altitudine atât de folositoare atleţilor.

Ce nu-i place
Sportivul nu-i suportă pe oamenii mult prea trufaşi şi nici pe cei cărora le place să dea ordine. „Nu-mi plac oamenii îngâmfaţi şi nu-mi place să fiu condus de cineva”, a spus Raymond.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite