Andreea Marton iubeşte dansul popular cu care a crescut încă de la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Marton
Andreea Marton

Tânăra timişoreancă este pasionată de folclor şi vrea să fie o maestră a dansului popular pe care să îl îmbine cu jurnalismul.

PROFIL
Născută. 18 iulie 1996, Timişoara.
Studii. Elevă, clasa a VII-a.
Carieră. Dans popular, de un an.

Andreea Marton s-a născut în Timişoara, iar pentru că este departe de bunicii din Oltenia şi nu a avut pe nimeni la sat, majoritatea vacanţelor şi distracţiilor sale s-au consumat printre betoane, împreună cu vecinii de bloc. Pasiunea pentru muzică populară din familia fetei s-a transferat şi la tânăra dansatoare. „La noi în casă televizorul merge numai pe muzică populară. Nu ne uităm la filme”, a mărturisit Andreea.
Crescând în acest spirit, tânăra a început să îndrăgească versurile populare, iar dansul a venit de la sine. Încă din clasa întâi, învăţătoarea Andreei le-a recomandat părinţilor să o ducă pe fetiţă la dans, dar şcoala a fost prioritatea numărul unu, dovadă fiind şi faptul că Andreea este fruntaşa clasei, cu rezultate deosebite la învăţătură. Limba română este materia sa preferată, iar asta a dus-o la olimpiadă, unde a obţinut rezultate bune, dar a atras-o şi spre poezie şi compunere, lucrări cu care a obţinut şi premii internaţionale.

Urăşte manelele
Andreea dansa de rupea pământul acasă, însă nu rata nicio ocazie să danseze pe ritmuri de muzică populară la Ruga Timişoarei. În urmă cu un an, Andreea a ajuns însă la concluzia că şcoala îi permite să se înscrie la dansuri pentru a-şi dezvolta pasiunea. „Am considerat că pe lângă şcoală pot face ceva serios”, a spus tânăra. Aceasta a început să înveţe paşii de dans la Sala Lira, unde mergea în fiecare sâmbătă şi duminică. Tinerei îi plac toate tipurile de dans popular: brâu, doi, muzică ardeleneasă, oltenească sau bănăţeană.
„Îmi plac toate genurile de muzică în afară de manele. Cel mai mult îmi place muzica populară”, a mărturisit tânăra. În luna octombrie, Andreea s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, unde s-a confruntat cu o problemă inedită. „Aici am început să progresez, dar am avut greutăţi pentru că nu am găsit pereche. Era criză de băieţi”, a mai spus tânăra. Cu grupul de dansatori de la Şcoala Populară de Arte, tânăra va merge în mai multe turnee în perioada următoare.

Costume făcute de bunică
La Şcoala Populară de Arte, în funcţie de spectacolele prezentate, sunt asigurate costume similare tuturor dansatorilor. Andreea are însă şi o garderobă proprie, făcută de bunica sa după modelele pe care le are în minte. Tânăra, care este elevă în clasa a VII-a la Liceul Vlad Ţepeş din Timişoara, nu speră să facă o carieră din dans, vrând doar să îmbine pasiunea cu profesia de jurnalist pe care vrea să o îmbrăţişeze atunci când va fi mare. O altă pasiune a tinerei sunt animalele, cu care se joacă oricând are ocazia.

Întrebări şi răspunsuri

Cum văd tinerii de vârsta ta dansul popular?
De la mine din clasă, doar eu am această pasiune. Colegii mei nu sunt interesaţi de dansurile populare. Unii ascultă şi manele. Mie îmi place foarte mult muzica şi dansul popular.

Cum crezi că vor fi păstrate tradiţiile populare de generaţia ta?
Cred că este foarte important să păstrăm obiceiurile frumoase. Aşa cum îmi place mie, eu cred că tradiţia va fi păstrată mai departe şi se vor găsi tineri care să aibă această pasiune şi să facă dansuri, să cânte muzică populară sau să creeze costume.

Ce-i place
„Îmi place să fac compuneri şi poezii despre natură, dar îmi plac şi pisicile. Chiar am o pisică frumoasă cu care mă joc în fiecare zi. Mai îmi place să citesc şi să mă relaxez, iar când am timp, să stau la calculator”, a spus Andreea.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac manelele şi oamenii invidioşi sau răutăcioşi, care înjură. Nici să stau la bloc nu îmi place. Tocmai de asta i-am convins pe părinţi să vândă apartamentul şi să facem o casă la câţiva kilometri de Timişoara”, a mai spus tânăra.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite