Claudiu Jianu, poliţistul care execută fără milă şmecherii cu maşini de lux din trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subcomisarul lucrează de trei ani la Poliţia Rutieră Timiş şi spune că nu are emoţii când reţine permisele de conducere ale şmecherilor cu maşini scumpe.

PROFIL
Născut. 15 septembrie 1984, Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.
Job. Ofiţer în cadrul Seviciului Poliţiei Rutiere Timiş
Studii. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti
Familie. Este căsătorit cu Andreea

La nici 26 de ani, subcomisarul Claudiu Jianu conduce echipele de agenţi de circulaţie care controlează starea maşinilor care rulează pe drumurile din Timiş, împreună cu inspectorii de la Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român.
„Cele mai mari probleme pe care le au automobilele din judeţ sunt pneurile pe care nu le schimbă. Toate sunt roase. De la şoferii automobilelor obişnuite, până la conducătorii de tiruri, toţi spun că nu au bani. Mai sunt şi problemele tenhice, pentru care luăm certificatele de înmatriculare”, a spus subcomisarul Claudiu Jianu. Deşi este de doar trei ani în Poliţia Rutieră, a luat permisul a zeci de şmecheri care încalcă toate regulile de circulaţie pe şoselele din Timişoara sau din judeţ, şi care când sunt prinşi încep să ameninţe.

„Execuţie” fără milă
„Eu îi las pe ei să vorbească, în timp ce scriu procesul-verbal şi le iau permisul. Îi execut. Nu am milă pentru care cei care greşesc şi apoi fac pe şmecherii. Mulţi mi-au făcut tot felul de promisiuni, însă niciuna nu s-a concretizat până acum”, a spus poliţistul.
Cel mai inconştient dintre şmecherii amendaţi de subcomisarul Jianu i-a permis copilului său de patru ani să conducă maşina prin centrul Timişoarei. „L-am văzut în timp ce trecea cu Mercedesul prin faţa primăriei. Copilul era în braţele sale şi conducea maşina, era cu mâinile pe volan. L-am urmărit până pe bulevardul Reşiţei, unde am reuşit să-l oprim. Era pur şi simplu inconştient. Şi-a pus copilul în pericol”, a spus ofiţerul.

Blestemat de nemulţumiţi
Alţi şmecheri se folosesc de orice scuză pentru a scăpa. „Un şofer care a făcut o depăşire interzisă a spus că are un copil handicapat. Din discuţii a rezultat că minţea şi i-am suspendat permisul. M-a blestemat pe mine, toată familia, mi-a zis că o să mă roadă cancerul. I-am spus că dacă eu am avut dreptate o să ne întâlnim din nou în trafic, dacă nu o să se prindă blestemul de mine. După nouă luni l-am prins din nou, tot într-o depăşire interzisă. Iar i-am luat permisul”, îşi mai aminteşte poliţistul.

Antrenat în intersecţii din Bucureşti
Ofiţerul a absolvit Liceul Militar de Interne de la Ploieşti, apoi a absolvit Academia de Poliţie. „Ai mei au fost şocaţi când eu aveam 14 ani şi am hotărât dă dau la liceu militar, pentru că eram cam zbanghiu”, mai spune Claudiu Jianu, care şi-a făcut ucenicia în intersecţiile din Bucureşti. „Am fost înjurat şi scuipat la dirijarea traficului în Bucureşti de nici nu ştiam de mine. Dar nu îmi pare rău că am ales să fiu poliţist la Rutieră. Contrar credinţei populare, e o profesie de fineţe”.

Întrebări şi răspunsuri

Care este imaginea cea mai şocantă care ţi-a rămas în minte de când eşti poliţist?
Patru oameni au murit în primul accident rutier la care am fost. Automobilul BMW s-a lovit de un copac, pe drumul dintre Timişoara şi Arad. Maşina s-a rupt în patru bucăţi. Acul kilometrajului s-a blocat la 180 de km/h.

Ce le lipseşte şoferilor români?
Cei şapte ani de acasă. E o chestiune elementară. O vedem în fiecare zi pe stradă. Toţi ne lovim de mitocănie în fiecare zi, oriunde am merge. E o problemă naţională. Nu ştiu cât timp va trece până românii se vor civiliza.

Ce-i place
Îmi place că şoferii români au CNP şi pot fi identificaţi foarte repede şi amendaţi, spre deosebire de sârbi, albanezi, macedoneni sau alţi şoferi care nu au un asemenea element de idenficare.

Ce nu-i place
Nu-mi place birocraţia. Există un circuit infernal al hârtiilor în instituţiile de stat, iar acest lucru se întâmplă din inerţie. Este trist că lucrurile nu se schimbă. Cred că aşa vor rămâne pentru mult timp.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite