Cea mai veche statuie din Timișoara are nevoie de ajutor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai vechi monument din Timișoara trebuie restaurat
Cel mai vechi monument din Timișoara trebuie restaurat

Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, care se află în curtea bisericii romano-catolice din cartierul Iozefin, a fost creată în 1722, fiind cel mai vechi monument din oraș

Sculptorul statuii Sfântul Ioan Nepomuk a rămas necunoscut, dar se știe că a fost realizat în 1722, la puțin timp de la eliberarea Banatului de sub ocupația Otomană. Creația îl reprezintă pe Sfânt – patronul Catolicilor din Banat, cu o cruce în mână, iar în partea de jos se află un îngeraș. De-a lungul timpului a fost mutată în mai multe locații.



GALERIE FOTO

Statuia Sfântului Nepomuk Timișoara

În 1720 s-a aflat în fața Cazinoului Militar din actuala Piața Libertății, în 1752 a fost amplasat în fața Liceului Carmen Sylva, în 1757 pe Podul Decebal, iar în 1908 era în fața actulalului ștrand Termal. În curtea bisericii din Iosefin a ajuns în anul 1932. Este declarat monument de interes național, însă starea ei nu este deloc îmbucurătoar, chiar dacă în actualul loc se află sub protecție.

Statuia are nevoie de lucrări de restaurare de urgență, având în vedere că trecea timpului și-a pus amprenta pe ea. Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice spun că restaurarea statuii costă foarte mulți bani, de care în acest moment nu dispun.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite